NL
.
De boodschap van witte suprematie en privilege in de algemene media bij eender welke terreuraanslag
Op 3 februari vond een terreuraanslag plaats op minstens 6 willekeurige zwarte personen in centraal Italië. Wat opvalt in de nieuwsberichtgeving van de algemene pers is dat:
1) nergens het woord terreur valt
2) de racistische dader zowaar een gegronde reden zou hebben

Beeld je even in, een Irakees (maakt niet of die nu christen of moslim is) schiet op 6 willekeurige personen in Italië. We zouden nog geen paragraaf verder zijn of de woorden terrorisme en islam zouden gevallen zijn. Met het huidig trending sentiment van witte suprematie in de media zouden zeker en vast ook woorden gerelateerd aan migratie meerdere malen zijn gebruikt. Je kan er gif op nemen dat wanneer het om witte daders gaat, de algemene pers woorden als terreur steevast als taboe behandelt. Witte daders hebben niet zelden een 'goede' reden. Was de dader bruin of zwart van huidskleur geweest dan had die geen reden zodat, zoals een goede brainwash vereist, de valse boodschap nog eens herhaald kan worden: 'ze zijn tegen onze normen en waarden'.

Het Laatste Nieuws één van de labels voor dezelfde eenheidsworst van De Persgroep (AD, De Morgen, De Volkskrant, VTM (startdatum februari 1989, november 1991 verdriedubbeling Vlaams Blok kamerzetels), Q-music, Story, Humo...) wist in haar artikel zelfs evenveel tekst te wijden aan wat de dader ertoe dreef dan wat de terreurslachtoffers is overkomen, de mens achter de terrueurslachtoffers of hoe het zelfs met hen gaat. Met andere woorden, de humanisering van de slachtoffers is in de algemene pers slechts weggelegd voor in hoofdzaak witte personen. Door een vermeende situatie te creëren en uitvoerig toe te lichten die de dader tot zijn terreurdaad zou hebben aangezet wordt de lezer feitelijk ingelepeld dat de terrorist in zekere zin handelde met geldige motieven.

En zo sluipt het gif van stigmatiserend 'nieuws' dat xenofobie en racisme verder aanwakkert in verhoogd tempo de maatschappij in.

De titel van het 'nieuws'-bericht van Het Laatste Nieuws (niet zelden Het Laagste Nieuws genoemd o.w.v de rioolperskenmerken) spreekt boekdelen: "Man schiet vanuit auto op migranten in Italiaanse stad, mogelijk als vergelding voor moord op meisje"
Terug