NL
.
Openbaar Ministerie: anti-zwartepietdemonstranten in 2016 ten onrechte als verdachte aangemerkt
Openbaar Ministerie: anti-zwartepietdemonstranten in 2016 ten onrechte als verdachte aangemerkt
Het heeft even geduurd maar er is was goed nieuws: Het noodbevel, op grond waarvan de Rotterdamse politie in 2016 zo'n 200 vreedzame demonstranten tegen Zwarte Piet oppakte, was niet geldig. Dit heeft de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam eind vorig jaar geadviseerd aan burgemeester Aboutaleb. Deze week heeft Aboutaleb dat advies overgenomen en de bezwaren van demonstranten gegrond verklaard.

Op 12 november 2016 werd de groep demonstranten die op weg was naar de nationale intocht van Sinterklaas te Maassluis door de politie tegengehouden in Rotterdam en gearresteerd op grond van de overtreding van een noodbevel van burgemeester Aboutaleb. De demonstratie in Maassluis heeft hierdoor niet meer plaats kunnen vinden. (...)

BELANGRIJK BERICHT VAN ADVOCAAT JEBBINK VOOR GEARRESTEERDE DEMONSTRANTEN ROTTERDAM


Het openbaar ministerie erkent dat de massa-arrestatie in 2016 in Rotterdam van anti-zwartepietdemonstranten onterecht was. Inmiddels hebben de eersten van hen bericht ontvangen van het arrondissementsparket Rotterdam waarin staat dat hij of zijn niet wordt vervolgd omdat 'hij/zij niet als verdachte aangemerkt kan worden in deze zaak.' Het niet-opvolgen van een ambtelijk bevel is strafbaar volgens artikel 184 van het wetboek van strafrecht. 'Overigens is in sommige zaken ook beslist dat er te weinig bewijs is. Onze advocaat Jebbink gaat ervan uit dat het openbaar ministerie dit recht zal zetten en iedereen meedeelt dat zij ten onrechte als verdachte zijn aangemerkt'.

1. Seponering: Het OM heeft haar zaken niet op orde want sommige mensen ontvangen een sommigen hebben zogeheten 01 sepot, dat betekent "wij (het OM) zitten fout dit had niet mogen gebeuren". Sommigen krijgen een 02 sepot, dit betekent: "we hebben te weinig bewijs maar vinden dat je wel verdachte was ". Jebbink kan vragen om een sepot wijziging want dit kan in je dossier blijven hangen. Bekijk de brief die je van het OM hebt ontvangen goed. Er staat op of je op basis van sepot 1 of sepot 2 niet zal worden vervolgd. Als het laatste het geval is kan Jebbink bezwaart hiertegen maken.

2. Schadevergoeding: er kan worden geprocedeerd voor een schadevergoeding. Op basis van huidige wetgeving is de kans beperkt dat dit (makkelijk) gegeven zal worden omdat iedereen voor "in verzekering stelling" weer was vrij gelaten en niemand (op een enkeling na) een nacht in de cel heeft doorgebracht. Het kan echter wel interessant zijn om te procederen en een schadevergoeding te eisen. Mensen die dit willen moeten hun zich melden door hun naam en e-mail achter te laten.

Vul via dit formulier je gegevens in om te laten weten of je een sepot 2 brief hebt ontvangen en of je wel of niet mee wilt doen met een zaak om een eventuele schadevergoeding te eisen. Deel dit a.u.b. met mensen die je kent die ook waren gearresteerd in Rotterdam via WhatsApp, FB etc. zodat ze hiervan op de hoogte zijn!

https://mailchi.mp/d06de59d8dc3/kozp-nieuwsbrief-grote-mars-en-protest-tijdens-de-landelijke-intocht-in-dokkum-1188221
Terug