NL
.
Asscher hoopt op maatschappelijk debat na staandehouding Typhoon
Bron: nu.nl
Asscher hoopt op maatschappelijk debat na staandehouding Typhoon
De staandehouding van rapper Typhoon, omdat "zijn profiel" niet overeenkwam met "de dure auto" waarin hij reed, moet volgens minister Lodewijk Asscher (Integratie) leiden tot een brede maatschappelijke discussie over vooroordelen, racisme en discriminatie.

Dat zei hij dinsdag op het ministerie van Sociale Zaken bij de aftrap van de campagne tegen arbeidsmarktdiscriminatie.

"Discriminatie is zichtbaar en voor sommigen is dat een ongemakkelijke waarheid, anderen hebben daar iedere dag mee te maken", stelt Asscher.
'Verwerpelijk'

Maandag werd rapper Typhoon door de politie in Zwolle staande gehouden door de politie "De dienstdoende agent (vriendelijke vent, daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was", schreef Typhoon maandag op zijn Instagram-pagina. "Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn."

Asscher vindt de etnische profilering "verwerpelijk", maar wijst tegelijkertijd op het moeilijke werk dat agenten verrichten en hoe zij vaak op basis van hun ervaringen keuzes moeten maken. Hij prijst de politie Zwolle voor de excuses die zij heeft aangeboden.
VVD: geen discriminatie

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt de kritiek op de politie overtrokken. Hij zegt geen aanwijzing te hebben dat er sprake is van discriminatie. "We moeten kijken naar de feiten. We zien dat bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal zwaarder vertegenwoordigd zijn in criminele activiteiten", zei hij tegenover de NOS.

Hij vindt het buitengewoon vervelend dat Typhoon en "waarschijnlijk vele anderen" op basis van hun huidskleur en afkomst worden aangehouden. “Ik kan helaas niet voorkomen dat het ook weleens een onschuldige betreft."

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya waarschuwt ervoor dat etnisch profileren ervoor zorgt dat Nederlanders met een andere etnische afkomst vervreemd raken van de Nederlandse samenleving. "De politie is je beste vriend, maar voor veel Nederlanders is dat niet zo. De politie is er niet vóór hen, maar tegen hen", zei zij eerder op de dag in het vragenuur.

VVD-minister Ard van der Steur erkende in dat debat dat er sprake is van etnische profilering door de politie en wil via interne trainingen agenten bewust maken van vooroordelen.
Tijd voor verandering

Volgens Asscher is de Nederlandse samenleving in de afgelopen jaren gepolariseerd, waardoor mensen niet meer met elkaar in gesprek raken over kwesties als racisme.

"Ik denk dat er in de samenleving wat is gebeurd", stelt Asscher. "Ik weet dat ik in mijn tijd als wethouder in Amsterdam een Surinaamse collega-raadslid had die haar zorgen had over Zwarte Piet. Mijn reactie was: Zwarte Piet? Er zijn toch belangrijkere dingen? Nu is er bewustwoording. Dat roept heftige reacties op, maar het is tijd voor verandering."
Probleem

Korpschef Erik Akerboom vraagt zich af of de staandehouding van Typhoon een voorbeeld is van een structureel probleem bij de politie.

"Ik begrijp maar al te goed dat Nederlanders met een niet-blanke huidskleur zich miskend voelen als de politie hen in hun beleving volstrekt ten onrechte staande houdt. Zeker wanneer het hen vaker overkomt. Dit probleem beperkt zich bepaald niet tot de relatie tussen politie en burgers", aldus Akerboom in een eerste reactie.

Volgens de korpschef is het uitgangspunt van de politie dat alle mensen in Nederland gelijkwaardig behandeld worden. "Al vanaf de politieopleiding, waar het vak Multicultureel Vakmanschap een vast onderdeel is, doen wij er alles aan om politiemensen te doordringen van deze kernwaarde die essentieel is voor de legitimiteit van de politie."

Volgens Akerboom moeten agenten extra alert zijn op voorvallen en gedragingen die afwijken van het gangbare. "Denk hierbij aan aspecten zoals locatie, tijdstip, de combinatie van leeftijd en voertuig en uiterlijke kenmerken van personen. Iemands huidskleur of afkomst kan daarbij eveneens een overweging zijn, maar nooit de doorslaggevende factor.'
Terug