NL
.
WEES AANWEZIG: Strafzaak tegen Jerry King Luther Afriyie (Kno'Ledge Cesare)
WEES AANWEZIG: Strafzaak tegen Jerry King Luther Afriyie (Kno'Ledge Cesare)

Op donderdag 2 juni, om 10.55 uur, moet dichter Jerry King Luther Afriyie, beter bekend als Kno'Ledge Cesare, voor de rechter verschijnen in een openbare zitting van de rechtbank in Den Haag aan de Prins Clauslaan nummer 60.

De officiële aanklacht luidt: wederspannigheid en mishandeling van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda. Dit is de omgekeerde wereld, want het was Jerry Afriyie die werd mishandeld. Bekijk de beelden van de arrestatie hier: https://www.youtube.com/watch?v=4TGvi3y9cIg

KOM IN ACTIE
Deel dit evenement in je netwerk. Klik op 'Going/Deelnemen', nodig je vrienden uit en deel daarna dit evenement. Ook al ben je niet fysiek aanwezig op woensdag 26 augustus, jouw 'deelnemen' is een steun aan zowel Afriyie als aan de beweging.

DONEER
Jerry Afriyie is betrokken bij drie rechtszaken: een hoger beroep tegen het afnemen van zijn beveiligingspas, de strafzaak aangaande de vermeende mishandeling van een agent en de hoorzitting over het besluit van de burgemeester van Gouda om het vreedzame protest te verbieden. Rechtszaken zijn erg kostbaar. Steun je Afriyie? Wees solidair en DONEER wat jij kan missen.

Je kunt bedrag overmaken naar:
Stichting Nederland Wordt Beter
NL09 TRIO 0197 966 691
Onder vermelding van: rechtszaak Afriyie

ACHTERGROND
Verschillende organisaties en actiegroepen tegen Zwarte Piet kondigen aan onder de noemer 'Kick Out Zwarte Piet' (KOZP) op 15 november 2014 een vreedzaam protest te zullen houden bij de nationale Sinterklaasintocht in Gouda. Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda nodigde de vertegenwoordigers van KOZP, Jerry Afriyie en Kunta Rincho, uit voor een gesprek. De burgemeester sprak lovende woorden over de vreedzame acties van de anti-zwarte pietbeweging en de vertegenwoordigers van KOZP verlieten het gesprek met een positief gevoel.

Echter, twee dagen voor de intocht werd de vreedzame demonstratie van door de burgemeester verboden. Hierop besloot KOZP af te zien van de aangekondigde demonstatie en simpelweg gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht waarin stond dat het dragen van anti-zwarte pietshirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Op de ochtend van de intocht kreeg Afriyie een sms van de politie met de tekst: Het is een kinderfeest.' Hij werd met een groep medestanders ingesloten door de politie, één van de agenten riep: 'hij moet apart aangehouden worden,' waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Hoewel het voor een ieder duidelijk was dat Afriyie het slachtoffer was van excessief politiegeweld, werd tegen hem aangifte gedaan voor 'mishandeling van een agent.' Kort na de aangifte heeft de politie er bovendien op toegezien dat hij zijn werk niet meer kan doen. Daarnaast eist Het Openbaar Ministerie bij veroordeling een schadevergoeding van €1200 van Afriyie.

Het behoeft geen verdere uitleg dat de burgemeester, de politie en het OM met Afriyie een voorbeeld willen stellen. De arrestatie en de rechtszaak zijn een aanval op de strijd tegen institutioneel racisme in Nederland en ze zijn een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dit kunnen we niet laten gebeuren!

Link: https://www.facebook.com/events/1747437472209731 

 

Terug