NL
.
Eerbetoon aan Albert August Balsemhof ook bekend als Bally of Kodjo Kwaku
Eerbetoon aan Albert August Balsemhof ook bekend als Bally of Kodjo Kwaku
Met pijn in onze harten moeten wij u mededelen dat onze broeder, vader van twee kinderen, echtgenoot en strijder Albert August Balsemhof, ook bekend als "Bally" en "Kodjo Kwaku",van het eerste uur is heengegaan na jaren van strijd tegen onrecht en racisme. Na de demonstratie die zaterdag 13 februari 2016 in Grou heeft plaatsgevonden werd hij op de terugweg naar de Randstad getroffen door een fatale hartaanval.

Albert was een strijder die zich onvermoeibaar inzette in de beweging tegen zwarte piet en racisme. Bij elke demonstratie stond hij op de frontlinie met een vuist in de lucht, een spandoek en/of demonstratiebord in de hand en anti-Piet stickers op zijn jack. Uit volle borst liet hij hier horen waar hij voor stond, hij heeft tot zijn laatste dag gestreden. Onze beweging heeft een moedige man verloren die een bron van inspiratie voor velen is geweest en dat voor velen zal blijven. Zijn hart is gestopt met kloppen maar de strijd zal in onze harten en acties voort blijven bestaan.

Bally was niet alleen een strijder maar ook een familieman, DJ, technisch consultant en had een goed gevoel voor talen en culturen. Hij is geboren op Aruba en groeide op in Suriname. Op Cuba studeerde hij Spaanse linguïstiek aan de "Universidad de Oriente". Hij kon zich verstaanbaar maken in het Nederlands, Spaans, Sranan Tongo, Papiamentu, Engels en Frans. Hij wist van zijn hobby zijn werk te maken en werkte als technisch consultant voor een groot internationaal bedrijf. Als maatschappelijk betrokken persoon was hij niet alleen een kracht in de anti-zwarte pietbeweging maar ook actief in de lokale politiek te Purmerend. Als muziek liefhebber had hij zijn eigen live stream waar hij het beste muziek van het Caribisch gebied liet horen. Boven alles was Bally ook een liefhebbende vader van twee zoons, een echtgenoot, schoonvader, broer, oom, neef en een goede vriend. Hij zal gemist worden.

Herdenkingsceremonie zaterdag 20 februari
Om het leven van deze veelzijdige en gepassioneerde man te eren, organiseren we op zaterdag 20 februari een herdenkingsdienst in het Bijlmer Parktheater te Amsterdam Zuidoost. Familie, vrienden en mede-strijders die hem gekend hebben zijn welkom. De inloop is om 10.30 uur en de aanvang om 10.45 uur. De herdenkingsdienst duurt tot 13.30 uur waarna de familie in besloten kring Albert naar zijn laatste rustplaats zal begeleiden in Purmerend.

Tribute to Albert inzamelingsactie
Om de familie in deze moeilijke periode te ondersteunen en de kosten van de uitvaart te dekken roepen wij een ieder op om een financiële bijdrage te leveren. U kunt een donatie doen door een bedrag over te maken naar het bankrekeningnummer van de oudste zoon Albert Balsemhof:
NL34ABNA0578018195 t.n.v. Albert Balsemhof

Wij maken een diepe buiging voor jou broeder. Je hebt de weg voor ons geplaveid!
Wij zullen de strijd voortzetten. Daar kun je op rekenen strijder!

Bekijk hier het laatste interview met Kodjo "Tradities horen niet kwetsend te zijn"
"Tradities horen niet te kwetsen, tradities horen geen racisme in te hebben, kinderen horen correct opgevoed te worden zonder nare gevoelens voor andere kinderen. Als het een kinderfeest is, zonder racisme, graag.

Het kinderfeest is helemaal niet oud, het is helemaal niet oud! Want jullie hebben die Zwarte Piet hier pas in 1950, volgens mij geïntroduceerd. Vroeger hadden jullie een andere lomp figuur. Een schooljuffrouw heeft die piet figuur veranderd naar een meer geaccepteerd personage, terwijl dat personage juist boordevol racisme zit. Dus ze wilden die kinderen niet meer bang maken door de boeman en toen hebben ze een soort van, andere Zwarte Piet geïntroduceerd.

Als die kinderen bang zijn, horen ze bang te zijn van racisme. Daarvoor moeten ze bang zijn. Ze hoeven niet bang voor ons te zijn; wij komen niet om kinderen te intimideren, we komen niet om kinderen bang te maken, we komen alleen kinderen of hun ouders opvoeden dat ze kinderen geen racisme moeten meegeven.

Dit is helemaal niet intimiderend; het is een burgerrecht. Een burgerrecht is niet intimiderend – leren de kinderen alvast, wanneer ze groter worden, ze het recht hebben op protest"
____________________________________________________________________________________________

Saturday, February 13th, was a black day in our battle against black pete and racism. It’s with pained hearts that we bear the news that after many years of action against racism and injustice, our brother, father of two children, husband, and warrior has passed away. After the demonstration that took place, he suffered a heart attack on the way back to the city.

He was a fighter who replied inexhaustibly to racists, both on social media as well as on the streets. Today our movement has lost a brave man who has been and will continue to be an inspiration to many. We bow deeply for you, brother. You have paved the way for us.

 

We will continue our fight. You can count on that, warrior! We will honor him in his own words:

"Traditions are not supposed to hurt, traditions are not supposed to be racist, children are supposed to be raised correctly without any – that they don’t have any unpleasant feelings towards other children and all that. If it’s a festival for children, then without racism, please.

The tradition is not old at all, it’s not old at all, since, as far as I’m aware you only introduced Black Pete in 1950. Back in the day, you had another unsavoury little character and a school teacher, she changed that character into a more acceptable one that’s filled to the brim with racism. So they didn’t want to scare the children anymore with a boogeyman,  thus, they introduced some kind of Black Pete.

If the children are afraid, they should be afraid of racism. That’s what they should be scared of. There’s no need to be afraid of us; we haven’t come here to intimidate children, we’re not here to scare children, we’ve come to educate children or their parents that they don’t pass on racism to their children.

This is not at all intimidating; this is a civil right. A civil right is not intimidating – let the children learn early on that when they’re grown up they have the right to protest."
Terug