NL
.
Swarte Pyt demonstraties in Grou zaterdag
Een najaar vol actie tegen de Nederlandse blackface figuur zwarte piet is net voorbij maar de strijd gaat door! Op zaterdag 13 februari wordt er een variant van het Sinterklaasfeest "Sint Piterfeest" georganiseerd in het Friese dorpje Grou. Het verschil is dat de Friese Sint niet op een wit paard maar op een zwart paard rijd en een witte mantel draagt. Net als bij het traditionele Sinterklaasfeest heeft hij echter ook een "zwarte knecht" gespeeld door witte mensen in Blackface, "Swarte Pyt".

Meld je aan voor de actie  "Weg met Pyt": bus vanuit Rotterdam en Amsterdam
Actiegroep "Weg met pyt" roept een ieder die tegen racisme en het fenomeen blackfacing is om mee te doen aan de actie "Weg met Pyt"  in Grou, KOZP ondersteund deze actie. Blackface is een vorm van entertainment dat zwarte mensen dehumaniseer en beledigd.  De strijd tegen Zwarte Piet heeft ervoor gezorgd dat diverse scholen en steden hebben uitgesproken om de figuur uit te bannen.  We roepen de autoriteiten en organisatoren  van de "Oankomst Sint Piter" de figuur "Swart Pyt" uit te bannen.

Vanuit Rotterdam zal er een bus naar Grou vertrekken, de bus maakt een tussenstop in Amsterdam. Laat je stem horen en meld je aan voor dit protest via wegmetpyt@gmail.com

OPROEP TOT RESPECTEREN VAN MENSENRECHTEN
Wij roepen de burgemeester van Grou op om het recht op vrijheid van vergadering en betoging én het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren. Bij eerdere betogingen leidde het besluit van autoriteiten tot onnodige escalatie, buitenproportioneel politiegeweld en de massa arrestatie van vreedzame demonstranten. De Ombudsman heeft bepaald dat elke aanhouding voor het dragen van een anti-Zwarte Piet t-shirt onrechtmatig is en in strijd is met de mensenrechten. Alle gemeenten zijn verplicht zich hieraan te houden. De Verenigde Naties hebben in navolging van de Ombudsman benadrukt dat het recht van demonstranten om op een betekenisvolle plaats én tijd vreedzaam te demonstreren gerespecteerd moet worden, zonder dat zij hoeven te vrezen voor geweld van tegen-demonstranten of de politie.

Waarom een sinterklaasfeest in februari?
De mythe is dat Sinterklaas het Friese plaatsje Grou ooit is vergeten. De kinderen waren teleurgesteld en daarom kwam Sint Piter in februari naar Grou om toch nog cadeaus uit te delen. De mythe is echter gebaseerd op de geschiedenis van de regio. Sint Pieter, de heiligverklaarde discipel van Jezus, is de beschermheilige van het Friese dorp omdat hij in het christelijke geloof vissers en scheepslieden beschermt. Vroeger werden er "heidense feesten" georganiseerd in mei, de zogenaamde meifeesten, dit werden uiteindelijk christelijke feesten. Waar de zwarte knecht vandaan komt? Uit de schoorsteen? Of misschien toch ook uit stereotype beelden over Afrikanen die tijdens de koloniale periode werden gevormd waarin zwarte mensen als onderdanig, minder intelligent en inferieur werden gezien zodat ze tot de slaven van witte mensen gemaakt konden worden. Vaak werd de Bijbel gebruikt om te legitimeren dat Afrikanen inferieur en onbeschaafd waren én dat "beschaafde" christenen de missie hadden de "heidenen" te civiliseren. Deze visie werd vertaald naar populaire beelden en theater waarin witte mensen een karikatuur van zwarten naspeelden door het gezicht zwart te schminken, het is een schande dat dit soort onbeschaafde taferelen in 2016 nog plaatsvinden. #WegMetSwartePyt

Beschermheilige
Eeuwen geleden werden in Friesland meifeesten gehouden. Dit waren heidense feesten en uiteindelijk werden christelijke feesten van Sint Petrus, een discipel van Jezus, gehouden. Sint Piter,  is de beschermheilige van vissers en scheepslieden en zo ook van het dorp Grou. Men vermoedt dat dit ook de reden is waarom het feest alleen hier nog wordt gehouden en niet meer in de rest van Friesland.
Terug