NL
.
Actiegroep tegen Zwarte Piet verhoogt druk op winkeliersvereniging Reigersbos met stickeractie
Bron: Doorbraak.eu
De Sinterklaasintocht in het winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam Zuidoost moet vanaf 2016 Zwarte Piet-vrij zijn. Dat eist de actiegroep Decolonize The Mind. De intocht wordt elk jaar georganiseerd door de winkeliersvereniging Reigersbos. De voorzitter daarvan, Hans Visser, is eigenaar van het Woon en Doe Het Zelf Centrum Reigersbos. Afgelopen vrijdag werd de voorkant van die winkel volgeplakt met "Zwarte Piet is racisme"-stickers, en er werd een brief voor Visser achtergelaten.

De brief aan zijn adres is duidelijk: de winkeliersvereniging moet in een persverklaring afstand nemen van Zwarte Piet en beloven dat de volgende intocht zal plaatsvinden zonder de aanwezigheid van de racistische karikatuur. Anders zullen er de komende maanden meer acties plaatsvinden. Visser beweerde eerder wel dat hij al concessies had gedaan: de Pieten zouden geen kroeshaar, oorbellen en dikke rode lippen meer hebben. Maar ze bleven wel zwart en waren dus nog steeds een racistisch fenomeen, wat iedereen tijdens de intocht in november ook heeft kunnen zien. De actiegroep eist dat alle racistische verwijzingen worden beëindigd. Dat betekent geen afropruik, geen rode lippen en ook geen laffe compromissen, zoals roetveegpieten of dreadlockpruiken.
De plakactie.

Pietofiel
Visser bewees eerder al een verstokte pietofiel te zijn. Twee jaar terug had hij bij RTV Noord-Holland het gore lef om te beweren dat niemand in het winkelcentrum Reigersbos zich aan Zwarte Piet stoort. Hij trekt zich geen barst aan van de protesten die buurtbewoners de afgelopen jaren organiseerden. Maar de intocht van november en het protest daartegen zal hem waarschijnlijk wel aan het denken hebben gezet. Die intocht werd toen goed verstoord door boze buurtbewoners, die zich afvroegen hoe het mogelijk is dat in een van de wijken met de meeste zwarte bewoners in Nederland dit denigrerende racistische toneelstukje nog steeds jaarlijks wordt herhaald. Verder werd er opgeroepen om Visser en zijn winkeliersvereniging te bestoken met klachtbrieven.
Het resultaat.

Het resultaat.
Voor de actiegroep is de maat nu echt vol. Men neemt geen genoegen met minder dan de volledige afschaffing van de racistische karikatuur. Overal in het land stappen scholen, gemeenten, universiteiten en andere organisaties over op alternatieven voor Zwarte Piet. Hoog tijd dat de karikatuur ook uit Amsterdam Zuidoost verdwijnt.

Joris Hanse
Terug