NL
.
Dementerende Etienne Vermeersch: 'Racisme en negationisme moeten kunnen'
Laatste wijziging: 04 2016 - 22:06
Dementerende Etienne Vermeersch: 'Racisme en negationisme moeten kunnen'
De 81-jarige moraalfilosoof Etienne Vermeersch pleit in een interview met De Zondag voor een absolute en extreme vorm van vrije meningsuiting. Zo moet met uitzondering van "laster, eerroof en aansporen tot misdaad" alles mogelijk zijn. Racisme en negationisme (het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de holocaust) moeten daarbij zeker kunnen volgens Vermeersch.  
 
"Historici zijn het niet altijd eens over een historische gebeurtenis. In Turkije is het verboden te zeggen dat de vervolging van de Armenen een genocide was. In België moet je het omgekeerde zeggen. Is dat niet onnozel? Ik vind dat de twee moeten kunnen gezegd worden."
 
Om zijn betoog kracht bij te zetten haalt hij merkwaardig genoeg Turkije aan. Dit land wordt op dit ogenblik geleid door president Recep Tayyip Erdogan, de feitelijke peetvader1;2 van Daesh (beter bekend als ISIS). Turkije is sinds 2011 een spilfiguur in de oorlog in Syrië, het liet meer dan eens politieke tegenstanders ombrengen3, iedere vorm van kritiek wordt bestraft4 en recent nog liet Erdogan zich lovend uit over dictator Adolf Hitler5.
 
Racisme houdt vaak het aanzetten tot haat in en zorgt in essentie voor het stigmatiseren van hele bevolkingsgroepen. Voor en tijdens wereldoorlog II was racisme essentieel voor de opgang van de NAZI-partij met Adolf Hitler aan het roer. Daarbij werd alles wat niet als "raszuiver" werd aanschouwd verketterd. Joden, zigeuners, Slaven, homoseksuelen, mensen met een handicap maar ook zwarten werden afgeschilderd als "Untermenschen" (inferieure mensen) die uitgeroeid moesten worden. De NAZI-holocaust kostte uiteindelijk het leven aan naar schatting 11 tot 17 miljoen6 mensen die werden vervolgd omwille van hun uiterlijk of geloof.
 
Racisme, discriminatie en negationisme zijn in België en Nederland misdrijven en dus strafbaar.


Referenties:
1. "Report: Turkey collaborating with the Islamic State" door Ralph Sidway
2. "ISIS commander treated in Turkish hospital 'like all other citizens'" door RT
3. "France accuses Turkey’s Intelligence MIT of Paris Kurd killings" door Ekurd Daily
4. "Erdogan's lawyer demands aggravated life sentence for Turkish journalist over news story" door Hurriyet Daily News
5. "Turkey's president says all he wants is same powers as Hitler" door Richard Spencer
6. Niewyk, Donald L. The Columbia Guide to the Holocaust, Columbia University Press, 2000, ISBN 0-231-11200-9 Google Books
Terug