NL
.
Sinterklaasjournaal-presentatrice oneens met huidige vorm Zwarte Piet
Bron: nu.nl
Sinterklaasjournaal-presentatrice oneens met huidige vorm Zwarte Piet
Dolores Leeuwin weet niet zeker of ze volgend jaar weer het Sinterklaasjournaal wil presenteren. De presentatrice kan de huidige vorm van Zwarte Piet niet langer voor zichzelf verantwoorden.

"Mijn standpunt is nu: de verandering gaat te traag. De NTR (producent van het Sinterklaasjournaal, red.) weet hoe ik erover denk. Binnenkort hebben we een evaluatie. Dan zal blijken welke kant het programma opgaat", zegt Leeuwin in gesprek met de Volkskrant.

Leeuwin presenteert het Sinterklaasjournaal sinds 2012. Al enkele jaren gebruiken scholen en andere instellingen het programma om een eigen omgang met de Zwarte Piet-discussie te ontwikkelen.

Volgens Leeuwin wil de NTR echter niet leidend zijn binnen dat debat, maar de maatschappelijke consensus volgen.

Maar volgens Leeuwin zou de omroep wel degelijk leidend kunnen zijn: "Wat je ook doet, je krijgt toch kritiek. Ik ben inmiddels op het punt gekomen: wat is er mis mee om naar mensen te luisteren en de traditie aan te passen als het mensen kwetst? Tegelijkertijd denk ik: waarom moet dat zo hard en radicaal? Er zit zo veel pijn en onwetendheid onder, waardoor het zo keihard knalt. Dat is volgens mij de angel."
Uiterlijk

Leeuwin vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen, omdat er volgens haar mensen last van hebben. Toch wil ze dit standpunt niet in iedere discussie verdedigen.

"Waarom ik me verder buiten de discussie houd, is dat het debat zo lelijk wordt. Van beide kanten. Ik begrijp niet goed waarom mijn mening - ik vind Sinterklaas een leuk feest, maar Zwarte Piet is wel een beetje achterhaald - zo veel weerstand oproept."
Kroeshaar

De 45-jarige presentatrice zegt dat ze zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet begrijpt: "Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem? Aan de andere kant: geen enkele blanke man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?"
Terug