NL
.
Boekrecensie Het Antiracismehandboek legt (anti)racisme uit in klare taal
Ambiërende bondgenoten vinden het feit dat ze over racisme aangesproken worden, toch nog vaak erger dan hun racisme zelf. Ze kunnen daardoor in de verdediging schieten als ze kritiek krijgen.
NIEUWS
Middenveld geeft juridische mogelijkheden Vlaams "Mensenrechteninstituut" dikke onvoldoende
01 juli 2022
De Raad van State (RvS) is kritisch over het inperken van de juridische mogelijkheden om in rechte op te treden. "Hij waarschuwt zelfs dat het niet langer kunnen instellen van een ... (klik hier om verder te lezen)
Vrij op 1 juli? Zo sta je stil bij de slavernij
30 juni 2022
Op 1 juli 1863 werd de slavernij formeel afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Overigens moesten tot slaaf gemaakte mensen nog tien jaar 'onder toezicht' (zijnde gratis) ... (klik hier om verder te lezen)
Personen met migratieachtergrond die samenhokken is vertekend beeld van realiteit
28 juni 2022
Praktijktesten invoeren gaat niet om burgers of makelaars in de val te lokken of discriminatie uit te lokken, zoals Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) suggereert. Wel laat het ... (klik hier om verder te lezen)
Gelijkekansencentrum Unia waarschuwt: 'Voor sommigen bijna onmogelijk om betaalbare woning te huren'
23 juni 2022
We merken dat mensen met een migratieachtergrond, met een niet-Belgisch klinkende naam, met een hoofddoek of met een handicap ook zeer moeilijk een woning kunnen huren. Wetenschappelijk onderzoek ... (klik hier om verder te lezen)
Directeur Tropenmuseum: ‘Roofkunst teruggeven maakt kolonialisme niet goed’
23 juni 2022
In de kelder van het Tropenmuseum ligt de gruwelijkste herinnering aan het koloniale tijdperk: zo'n vierduizend menselijke resten, zoals botten en schedels, veelal uit voormalig ... (klik hier om verder te lezen)
Wit perspectief bij medisch specialisten leidt tot discriminatie en foute diagnoses
22 juni 2022
Max J. Romano legt uit  waarom witte artsen zich ervan bewust moeten zijn hoe racisme in elkaar zit, en onterechte privileges te benoemen om dit systeem te veranderen. "Witte artsen vragen zich ... (klik hier om verder te lezen)
Neem op 1 juli vrij en draag bij aan een nationale slavernijherdenkingsdag!
22 juni 2022
In 2021 lanceerden The Black Archives, Funx en Nederland Wordt Beter een petitie om van Keti koti-1 juli, waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een nationale ... (klik hier om verder te lezen)
Het gaat zo traag, mevrouw!
21 juni 2022
Samira Azeroual steekt een hart onder de riem van studenten die dagelijks doelwit zijn van racisme. "Geef niet op: wikkel je in een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond en ervaringen. ... (klik hier om verder te lezen)
Webinar over het vermeend Vlaams mensenrechteninstituut
21 juni 2022
Op woensdag 15 juni organiseerde Kif Kif de webinar 'Een Vlaams 'Mensenrechten'instituut: wat verandert er voor slachtoffers van discriminatie?'. Sprekers Nele Spaas (LEVL), ... (klik hier om verder te lezen)
Witgewassen duurzame media
19 juni 2022
Het kunnen framen bij een groot publiek wie of wat duurzaam is, is een zeer politieke aangelegenheid. Het is opvallend dat in de duurzame top 100 geen mensen te bekennen zijn met een Inheemse of ... (klik hier om verder te lezen)
De zware prijs van het golem-effect en racisme in het onderwijs
17 juni 2022
Vijftigduizend euro. Dat is het bedrag dat racisme in het onderwijs Ruen Koç (25) kostte. In groep 8 kreeg hij vmbo-advies, ook al kon hij volgens de CITO-toets naar de havo. Dat was ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme in de gezondheidszorg: patiënten en zorgverleners aan het woord
17 juni 2022
Net als in andere sectoren in de samenleving, is systemisch racisme ook in de gezondheidszorg internationaal een bekend fenomeen. Zowel patiënten, als zorgverleners en dokters getuigen over ... (klik hier om verder te lezen)
Grammy-winnares Angélique Kidjo: ‘Afrika is geen trend’
13 juni 2022
Omdat de periode van kolonisatie na de slavernij toen nog moest beginnen, was het niet de bedoeling dat Afrikaanse geesten te kritisch waren. De Afrikaanse leiders die daarna de onafhankelijkheid ... (klik hier om verder te lezen)
#beeldenstorm: onderneem actie tegen koloniaal afval bij jou in de buurt!
02 juni 2022
De publieke ruimte in Nederland staat vol vereringen van koloniale schurken. Beelden, herdenkingsmonumenten, grafmonumenten, namen van straten en pleinen, ornamenten op gebouwen. Schurken die ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom mensen van kleur moe zijn
25 mei 2022
De psychische gevolgen van zowel individueel als institutioneel racisme op het mentaal welzijn van de slachtoffers wordt onderbelicht. Nochtans zijn antiracistische activisten het er unaniem over ... (klik hier om verder te lezen)
OMEK Summit x Africadelic: Eenheid in een diaspora
20 mei 2022
Kemo's definitie van de Afrikaanse diaspora geeft betekenis aan wat er destijds in de les gebeurde. Een diaspora is een groep mensen die enige verbondenheid heeft met een specifiek land of ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Kom met roetpieten en mocht dat toch niet de gewenste oplossing zijn, dan wellicht met de kleur die ons allemaal verbindt: oranje Pieten!
Carlo Boszhard
Nederlands televisiepresentator, acteur, zanger, tekstschrijver en imitator
.
.
Zwarte Piet die zwart ziet omdat hij door de schoorsteen komt? Waarom heeft hij dan dikke lippen, kroeshaar, gouden oorbellen en van die kleren? Ik kon niet vatten dat mijn dierbaren het niet zagen.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.
Je bewijst mensen die zich gediscrimineerd voelen geen dienst door zo hardnekkig vast te houden aan die zwarte Zwarte Piet
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.