NL
.
Achttien jaar na de moord op de ouders van Kenza Isnasni: 'Het racisme is niet weg'
Cordon sanitaire is een vorm van anti-racismebeleid
NIEUWS
Mitch Henriquez, George Floyd en Femke Halsema
04 juni 2020
"Wat mij betreft vindt de Amerikaanse aanpak in de zaak George Floyd hier navolging, in de zin dat als een ongewapende burger bij zijn arrestatie overlijdt dat dan de betrokken agenten op staande ... (klik hier om verder te lezen)
Belgian Youth Against Racism krijgt geen toelating voor manifestatie in Antwerpen
04 juni 2020
Ook in Antwerpen zijn er heel wat reacties op de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die om het leven kwam door politiegeweld. Na zijn dood ontstonden er rellen in de VS. Bij ons wilde de ... (klik hier om verder te lezen)
Junior Mthombeni: 'Racisme is geen ver-van-mijn-bedshow'
04 juni 2020
Het protest dat nu op verschillende niveaus ontstaat, vindt Mthombeni nodig. "Maar het moet een spiegel zijn. Racisme is geen ver-van-mijn-bedshow. Als het over politiegeweld gaat, hebben wij ook ... (klik hier om verder te lezen)
Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) legt een klacht neer tegen VSOA'er Eric Labourdette van de Brusselse brandweer vanwege racisme
04 juni 2020
Labourdette deinst er niet voor terug om op sociale media te provoceren. Naar aanleiding van het geweld tegen politieagenten in Anderlecht deelde de Vrij Syndicaat voor het Openbaar ... (klik hier om verder te lezen)
Politiegeweld in Rotterdam
03 juni 2020
In korte tijd zijn er meerdere beelden verschenen van agenten die hun schoen of knie op de nek van mensen zetten bij een arrestatie. Dit gebeurde ook bij de twee meldingen uit Rotterdam.

Het is ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme en discriminatie zijn op het Binnenhof altijd een garantie voor ongemak
03 juni 2020
"Racisme: al eeuwenlang een pandemie" schreeuwden de letters op een van de protestborden die maandag tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam in Amsterdam omhoog werden gehouden. Racisme neemt ... (klik hier om verder te lezen)
Beeldverslag Haagse en Groningse #BlackLivesMatter-protesten
03 juni 2020
Na de grote en grootse solidariteitsactie gisteren op de Dam in Amsterdam volgden er vandaag op het Malieveld in Den Haag en op de Grote Markt in Groningen nieuwe indrukwekkende samenkomsten van ... (klik hier om verder te lezen)
Een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling
02 juni 2020
Gisteren was een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling. De eerste keer dat zoveel mensen bij elkaar kwamen om zich collectier uit te spreken tegen de specifieke ... (klik hier om verder te lezen)
STATEMENT KOZP N.A.V. DEMO OP DE DAM: ‘Was er maar dezelfde verontwaardiging over racisme als over een demonstratie tegen racisme’
02 juni 2020
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Queer & Trans Resistance NL (BQTRNL) hebben op 1 juni 2020 een krachtig vreedzaam protest georganiseerd op de Dam in Amsterdam om solidariteit te ... (klik hier om verder te lezen)
Deze speeches schudden Nederland gisteren wakker
02 juni 2020
Duizenden betogers demonstreerden gisteren tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Rapper Akwasi, historicus Jennifer Tosch en The Black Archives-oprichter Mitchell Esajas spraken hen toe. ... (klik hier om verder te lezen)
Bewoners met migratieachtergrond uit Brugse Poort sturen stad Gent boze brief: 'We voelen ons geviseerd door politie'
02 juni 2020
Vorige maand was het erg onrustig in de volkswijk Brugse Poort in Gent. Er waren verschillende incidenten die zich vooral in het drugsmilieu afspeelden. Inwoners riepen het stadsbestuur op om ... (klik hier om verder te lezen)
Is Tomy Holten onze George Floyd?
01 juni 2020
De afgelopen week spraken vele duizenden Nederlanders zich uit over de dood van George Floyd, die in de VS om het leven kwam door politiegeweld. Dat gebeurt ook in Nederland. Wie kent Salim Hadj ... (klik hier om verder te lezen)
BlackLivesMatter: Begin dichtbij huis!
01 juni 2020
De dood van George Floyd zorgt wereldwijd voor beroering. Volgens Nina Henkens is het echter frappant dat we anders omgaan met gelijkaardige voorvallen in eigen land. Het gebeuren in de VS zou ons ... (klik hier om verder te lezen)
Duizenden demonstranten in Amsterdam, ook in andere landen protest tegen politiegeweld na dood Amerikaan George Floyd
01 juni 2020
De dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis heeft ook in buitenlandse steden tot protesten geleid. In Amsterdam in Nederland namen duizenden mensen deel aan ... (klik hier om verder te lezen)
Statement Nederland Wordt Beter naar aanleiding van racistische politiemoorden op zwarte Amerikanen
31 mei 2020
"Wanneer wij ons niet langer schuldig maken aan datgene wat onze zwarte broeders en zusters in de VS vermoordt, zijn we pas echt solidair."

De afgelopen weken werden ook wij geconfronteerd met ... (klik hier om verder te lezen)
Na al die jaren is er niets veranderd en moeten mensen nog steeds racistische moorden meemaken
31 mei 2020
Na zoveel jaren is er nog steeds hetzelfde probleem en hetzelfde geweld", verzucht Mitchell Esajas @mitch_positivity, mede-oprichter van The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed. Hij ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Niemand wil kinderen hun feest ontnemen of is tegen het Sinterklaasfeest maar Piet mag van alle kleuren van de regenboog zijn
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.
.
De negatieve stereotyperende weergave schaadt de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst
Verenigde Naties
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.