NL
.
Racisme: van endemie naar pandemie?
Racisme is niet nieuw. Het sluimert al eeuwen in onze samenleving.
NIEUWS
Hoe houd je corona buiten Afrika?
05 april 2020
Ook nu is praten over 'Afrika' als ware het één land zinloos. Het simplistische idee 'als corona in Afrika komt, dan zullen er heel veel mensen doodgaan', is te ... (klik hier om verder te lezen)
Ruim twee derde van Turkse en Marokkaanse Nederlanders ervaart discriminatie
05 april 2020
De tweede generatie personen met een migratieachtergrond ervaart meer discriminatie dan de eerste generatie: van de eerste generatie heeft 52 in de afgelopen twaalf maanden één of meer ... (klik hier om verder te lezen)
Excuses Nederlandse regering voor weigering corona-solidariteit zijn hypocriet
04 april 2020
Nederland beperkt deze praktijk niet tot andere EU-lidstaten. Een belastingverdrag met voormalige kolonie Indonesië laat Nederlandse en buitenlandse multinationals toe nauwelijks belastingen te ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme-rel in Frankrijk nadat arts vaccintest in Afrika oppert
04 april 2020
In Frankrijk zijn de gemoederen opgelaaid na een opmerking van een corona-arts op de nationale televisie. Hij opperde om een vaccin te testen in Afrika. Het leidt tot woedende reacties. ... (klik hier om verder te lezen)
Corona en racisme: een beschamend facet van de pandemie
01 april 2020
Schijnbaar neutrale berichten over het virus werden immers geregeld gekoppeld aan beelden van moslims. Vooral in Nederland was dat opvallend. In totaal generieke berichten over het aantal ... (klik hier om verder te lezen)
Overleef je het zonder kapper?
01 april 2020
Eens, toen ik nog in het Caribisch gebied woonde, was ik op bezoek in Nederland, in een stad waar niet veel zwarte mensen woonden; de eerste week werd de tweede en de jeuk werd irritatie. Ik was blij ... (klik hier om verder te lezen)
Stenen gooien op die T-Rex
26 maart 2020
Die ene gast in die kino die altijd richting het gevaar rent wanneer iedereen plata gaat. Ken je hem? Wanneer de sergeant in die oorlogsfilm zegt "duck", antwoord hij "why?" en steekt hij toch zijn ... (klik hier om verder te lezen)
Antiracisme, nu meer dan ooit.
21 maart 2020
Precies in deze tijd van crisis moeten we opstaan voor de bescherming en de rechten van kwetsbare groepen zoals vluchtelingen, migranten, sans-papiers, dak- en thuislozen binnen en buiten onze ... (klik hier om verder te lezen)
Deze ziekte moet niet worden uitgesteld, ze moet tot staan worden gebracht
17 maart 2020
Toch blijft een soort koloniale houding invloed hebben op onze waarneming en ideeën, waarbij we onszelf op de borst kloppen en neerbuigend doen over andere landen.

Evengoed is het wel ... (klik hier om verder te lezen)
Bestuur Pride Amsterdam stapt op na ophef rond uitspraken voorzitter
09 maart 2020
Het vijfkoppige bestuur van Pride Amsterdam stapt op vanwege ophef rond controversiële (xenofobe) uitspraken van voorzitter Frits Huffnagel over vluchtelingen. Honderd actiegroepen, ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme in de ouderenzorg: het verhaal van Yuna
07 maart 2020
In 2019 werd landelijk veertig keer melding gemaakt van racisme in de zorg bij antidiscriminatiebureaus. In Rotterdam zijn slechts vijf incidenten geregistreerd. Racisme in de zorg lijkt nog ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Amsterdam Gay Pride, stuur Frits Huffnagel weg
06 maart 2020
Op dinsdag 3 maart deed uw voorzitter Frits Huffnagel in de uitzending van Spraakmakers, een programma van NPO radio 1, uitspraken waarmee hij insinueert dat alle vluchtelingen oorlogsmisdadigers ... (klik hier om verder te lezen)
Wierd Duk is een racist
06 maart 2020
Een maand geleden voerde Duk een Iraans haatorgel op, Katiana Kayvantash, dat onweersproken los mocht op de islam, de moslims en alles. Duk liet nu onvermeld dat Kayvantash lid is van Forum voor ... (klik hier om verder te lezen)
Spreektekst bijdrage Gemeenteraad over zwarte Piet
05 maart 2020
In de afgelopen jaren hebben wij vanuit Rotterdam BIJ1 meerdere keren ingesproken bij de gemeenteraad om in Rotterdam een racisme-vrij Sinterklaasfeest mogelijk te maken. In 2019 heeft Rotterdam ... (klik hier om verder te lezen)
Mensen zijn geen stromen
05 maart 2020
'Het indammen van de migratiestroom', 'landen ontlasten' van een toestroom 'illegale migranten' en 'overspoeld door stromen bootvluchtelingen' - berichtgeving rond ... (klik hier om verder te lezen)
Politiechef Paauw komt terug op zijn woorden
02 maart 2020
"De effecten van preventief fouilleren kunnen etnisch profileren zijn en dat gevoel moeten we niet bagatelliseren." Politiechef Frank Paauw zegt tegen de gemeenteraad van Amsterdam dat de politie ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen Zwarte Piet want hoe je het ook wendt of keert, het blijft achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.

Als er te veel mensen zijn die zich door Zwarte Piet gekrenkt voelen, is het niet meer het leuke feest
Linda de Mol
Actrice en televisiepresentatrice
.
.
Niemand wil kinderen hun feest ontnemen of is tegen het Sinterklaasfeest maar Piet mag van alle kleuren van de regenboog zijn
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.
.
Zwarte Piet moet zodanig aangepast worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest
De Kinderombudsman (Nederland)
.