NL
.
Racisme in het onderwijs
Topics van gendergelijkheid, seksisme en genderdiscriminatie komen gemakkelijk aan bod, racisme en het koloniaal verleden blijven de 'olifanten in de klas en de lerarenkamer'
NIEUWS
Teken ook: 'Mijn kleur zegt niets over mijn Nederlanderschap!'
27 september 2021
In de rechtszaak tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee heeft de rechtbank een uitspraak gedaan over wie wordt gezien als Nederlander. Als je niet wit bent, mag je uit de rij ... (klik hier om verder te lezen)
Etnisch profileren: we hoeven het niet te accepteren
26 september 2021
Etnisch profileren is dehumaniserend en ondermijnt fundamentele rechten van mensen. Elke democraat moet zich met hand en tand ertegen verzetten.

Deze week sprak de rechter zich uit over de zaak van ... (klik hier om verder te lezen)
Rechter koppelt formeel Nederlanderschap aan witheid
24 september 2021
Met deze uitspraak giet de rechtbank Nederlanderschap en witheid in beton. Dat wisten een heleboel Nederlanders-op-het-randje natuurlijk al langer, maar nu is er een gerechtelijke uitspraak. Het idee ... (klik hier om verder te lezen)
Etnisch geprofileerd door de marechaussee: 'Je kookt vanbinnen'
23 september 2021
Etnisch profileren is niet alleen discriminatie. Het is ook schadelijk en niet effectief. Het is stigmatiserend en tast het vertrouwen in de overheid aan. Bovendien, als je een bepaalde groep mensen ... (klik hier om verder te lezen)
Marechaussee mag etnisch profileren van de Haagse rechter
22 september 2021
Vandaag heeft de rechtbank een uitspraak gedaan over wie wordt gezien als Nederlander. Als je niet wit bent, mag je uit de rij worden gehaald als niet-Nederlander, als een potentiële ... (klik hier om verder te lezen)
Diversiteit en representatie in het leerkrachtenkorps
20 september 2021
Vlaanderen is nog al te vaak gebaseerd op het referentiekader van de witte middenklasse, waar er weinig tot bijna geen plaats is voor het referentiekader van jongeren van kleur. Leerkrachten zijn ... (klik hier om verder te lezen)
Diversiteit een uitdaging noemen, toont aan hoezeer er nog altijd met een witte bril naar het onderwerp wordt gekeken
19 september 2021
Diversiteit een uitdaging noemen, toont aan hoezeer er nog altijd met een witte bril naar het onderwerp wordt gekeken, schrijft columniste Naima Charkaoui. 'Dat heel wat jongeren hun talenten ... (klik hier om verder te lezen)
Als persoon van kleur voel ik me niet geschoffeerd: ik bén geschoffeerd
17 september 2021
Het PISA onderzoek, uitgevoerd op initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie, staaft de discriminatie op basis van nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afstamming, land van herkomst of ... (klik hier om verder te lezen)
Bigi Bon afro-centrische school
09 september 2021
Een school waar er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan de identiteit van kinderen van Afrikaanse afkomst. Een school waar zij naast alle vakinhoudelijke kennis, ook holistisch leren nadenken ... (klik hier om verder te lezen)
België medeplichtig aan moord op eerste democratische premier Burundi
07 september 2021
Rwagasore heeft nooit de internationale mythische faam verworven van een Thomas Sankara, Amilcar Cabral, Kwame Nkrumah of Patrice Lumumba. Hij deelt met hen echter een gegeven: de koloniale machten ... (klik hier om verder te lezen)
Politici discrimineren reeds decennia cannabis- en andere illegale druggebruikers
01 september 2021
Een bestuurlijk motief om bepaalde drugs illegaal te maken, is dat de illegaliteit waarmee ze gepaard gaat, kan dienen om bepaalde sociale of etnische groepen die 'ongewenst' gedrag stellen ... (klik hier om verder te lezen)
Mensen met buitenlandse naam krijgen helft minder uitnodigingen om huis te bezoeken
31 augustus 2021
Een huurder met de naam Aboe krijgt bijna 20 procent minder antwoord op zijn kandidatuur dan Maarten. Ook heeft een kandidaat met een Vlaamse naam dubbel zoveel kans om uitgenodigd te worden voor een ... (klik hier om verder te lezen)
Politievakbonden boos over waarnemers
31 augustus 2021
Burgers die willen meekijken met de politie of zij hun werk goed doen: hier zou niemand bezwaar tegen moet hebben. De politie heeft niets te verbergen. De Amsterdamse politie gaat binnenkort ... (klik hier om verder te lezen)
Niet migranten, maar politici veroorzaken het woningtekort
31 augustus 2021
Zo'n standpunt van de grootste politieke partij van het land (VVD), gebaseerd op onwaarheden, normaliseert xenofobie en racisme. Het is precies de verdeel-en-heerspolitiek uit de ... (klik hier om verder te lezen)
Gerechtshof buigt zich over racistische appjes
25 augustus 2021
"De politie en het OM werken nauw samen bij opsporing en vervolging, daarom is het extra belangrijk dat het OM transparant is als het besluit om agenten niet te vervolgen. Dat wij het sepotbesluit ... (klik hier om verder te lezen)
Sta ik rustig te pissen
19 augustus 2021
Ik ben niet die Zwarte man die dit soort gasten de ruimte zal geven, of mee zal grappen wanneer ze denken me op de zeik te nemen. Er zijn Zwarte mensen die dat toestaan, maar ik ben daar niet een ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Kinderrechtenverdrag
De Kinderombudsman (Nederland)
.
.

Het gedachtegoed van Nelson Mandela staat haaks op de karikatuur die Zwarte Piet is.
Akwasi
Nederlandse rapper, acteur, en dichter van Ghanese afkomst
.
.
We kunnen Piet laten schminken in alle kleuren van de regenboog... geel, groen, oranje, rood en paars. Een kleine moeite toch?
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.