NL
.
'Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat'
'Als een zwart persoon op de deur klopt, zeggen ze: 'Mijn God, we worden uitgewist! Ze proberen ons te vernietigen!' '
NIEUWS
De alternatieve oktoberverklaring van Hart Boven Hard
17 oktober 2019
Dat onze nieuwe Vlaamse regering zich terugtrekt uit UNIA, het instituut dat waakt over de eerbiediging van de mensenrechten in België, is veelzeggend. In de eerste helft van dit jaar is het ... (klik hier om verder te lezen)
Black History Month in bibliotheek van Elsene
17 oktober 2019
Voor de eerste keer nemen de bibliotheken van Elsene deel aan Black History Month, dat de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora in de kijker plaatst. Op 19 oktober wordt de film Lumumba vertoond, ... (klik hier om verder te lezen)
Den Haag: inspreken tegen Zwarte Piet in Haagse gemeenteraad
16 oktober 2019
"Op donderdag 17 oktober 2019 zal er een gemeenteraadsvergadering plaatsvinden in Den Haag waarbij de Sinterklaasintocht zal worden behandeld. Den Haag is de enige grote stad van de grote vier steden ... (klik hier om verder te lezen)
Niet mijn soort mensen
16 oktober 2019
Een paar weken geleden hadden we een journalistieke discussie over het N-woord. Of je het nou verkort wanneer iemand die je interviewt het zegt. Ik zei "absoluut."

"In ieder ding dat ik schrijf komt ... (klik hier om verder te lezen)
Protesteer tegen de Leidse blackface-shows van De Wolf Entertainment!
16 oktober 2019
WAARSCHUWING: DIT ARTIKEL BEVAT EEN AFBEELDING VAN RACISTISCH GEWELD.

Op zondag 24 november organiseert het bedrijf De Wolf Entertainment in Het GroenOord aan de Willem de Zwijgerlaan 2a in Leiden ... (klik hier om verder te lezen)
Den Bosch kan het
16 oktober 2019
Welkom bij Den Bosch kan het.

Samen aan de slag om het Sinterklaasfeest in Den Bosch inclusief te maken.

Wil jij mee denken en/of mee doen? Stuur een mail naar: denboschkanhet@gmail.com
Alleen roetveegpieten bij sinterklaasintocht in Rotterdam
15 oktober 2019
Aan de intocht van Sinterklaas in Rotterdam doen dit jaar alleen 'roetveegpieten' mee. Er is dus geen ruimte voor zwarte piet. Dat heeft wethouder Bert Wijbenga deze week aan de gemeenteraad ... (klik hier om verder te lezen)
Nederlanders, buitenlanders, 'allochtonen'. De cijfers
15 oktober 2019
Hoeveel 'buitenlanders' wonen er in Nederland? Wat bedoelen we eigenlijk met 'buitenlanders'? Welk percentage van de inwoners van Nederland heeft een Nederlands paspoort? Hoeveel ... (klik hier om verder te lezen)
Teamchef politie die racisme aankaartte, niet meer welkom bij eenheid
15 oktober 2019
Politieteamchef Fatima Aboulouafa is niet meer welkom bij haar eenheid. Ze heeft volgens de hoogste baas bij de politie in Den Haag, Paul van Musscher, onvoldoende vertrouwen bij de leidinggevenden ... (klik hier om verder te lezen)
De universiteit is niet gevrijwaard van racisme
14 oktober 2019
Wij vinden dat de academische wereld het niet moet laten bij een veroordeling. We dragen namelijk allemaal verantwoordelijkheid voor een omgeving waarin dit soort racistische acties niet enkel ... (klik hier om verder te lezen)
Protesteer tegen blackface-feest in partycentrum, mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden
10 oktober 2019
No More Blackface Leiden (NBML), waar ook Doorbraak-activisten aan meedoen, roept iedereen op om de gemeente aan die belofte te herinneren en zowel de gemeente als het partycentrum een ... (klik hier om verder te lezen)
De stilte over de terreuraanslaag in het Duitse Halle is veelzeggend
10 oktober 2019
Extreemrechts zaait dood en verderf, en het krijgt de motieven, de ideologische legitimatie aangereikt door de media en de politiek, altijd vol begrip voor dit tuig, de "kritische burgers" in een ... (klik hier om verder te lezen)
Sollicitant wordt vooral op basis van migratieachtergrond gediscrimineerd
09 oktober 2019
Mensen met een migratieachtergrond hebben nog altijd minder kans om iets terug te horen na een sollicitatie, terwijl discriminatie op basis van leeftijd tussen 2015 en 2019 niet langer significant ... (klik hier om verder te lezen)
VN-rapporteur: boerkaverbod discrimineert islamitische vrouwen
07 oktober 2019
Tendayi Achiume, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA), prijst de "belangrijke ontwikkelingen" om de "dehumaniserende en stereotiepe" figuur van ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom Open Vld en CD&V niet socialer zijn dan N-VA
07 oktober 2019
De inconsistentie kan moeilijk groter. Die striktere toegang tot sociale voordelen geldt immers niet voor alle burgers. Het geldt voor een specifieke groep: nieuwkomers uit niet-Europese landen. Zo ... (klik hier om verder te lezen)
Extreemrechts op Twitter: wat doe je eraan?
05 oktober 2019
Wat moet je doen om in twee dagen zesduizend bedreigingen te ontvangen, inclusief bedreigingen aan huis? Om opmerkingen te krijgen als: 'Je mag blij wezen dat we je hierheen hebben gehaald, ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
NOV
03
2019
Naar een inclusief Sinterklaasfeest
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht
12:30u
NOV
14
2019
Emancipating History 2: Zwarte Piet-Debat: Toen en Nu
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
20:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
De negatieve stereotyperende weergave schaadt de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst
Verenigde Naties
.