NL
.
Ik ben bang van de politie
Het uitoefenen van democratische rechten is voor bepaalde bevolkingsgroepen een risico geworden
NIEUWS
De slavenopstand in de Nederlandse kolonie Berbice
24 januari 2021
Berbice? Slechts weinigen zullen wel eens hebben gehoord van deze kleine Nederlandse kolonie, ten westen van Suriname. Als de opstand was geslaagd dan zou dat ongetwijfeld anders zijn geweest. En het ... (klik hier om verder te lezen)
Dat zijn wel veel rotte appels op den duur
22 januari 2021
Brussels parlementslid voor one.brussels, Els Rochette, roept minister-president Rudi Vervoort op om in samenwerking met de zes politiezones en de 19 burgemeesters een externe audit naar racisme en ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme op de werkvloer
22 januari 2021
Meer dan een derde van de 305 ondervraagde vertrouwenspersonen kreeg afgelopen jaar meldingen van racisme op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws samen met de Landelijke Vereniging ... (klik hier om verder te lezen)
Oordeel van Autoriteit Persoonsgegevens en het OM is incompleet
21 januari 2021
Waarschijnlijk, maar dat moet nog juridisch verder onderzocht worden, is er daarom ook sprake van discriminatie op ras. Los van de juridische vraag of er sprake is van rassendiscriminatie, hopen ... (klik hier om verder te lezen)
Angst, haat, manipulatie en de data-goudmijn
21 januari 2021
In een promotiefilm presenteert Cambridge Analytica de case van de Trinidad and Tobago-campagne. We ontdekken hoe 'het team' in 2010 een op groepsgevoel en coolheid gebaseerde 'Do ... (klik hier om verder te lezen)
Oproep aan de overheid: pas de risicoprofielen aan
19 januari 2021
Op vrijdag 15 januari 2021 is het kabinet Rutte III gevallen over de 'toeslagenaffaire'. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer een onderzoek publiceerde over wat er allemaal verkeerd ging ... (klik hier om verder te lezen)
Afrikaanse jongeren willen af van koloniale munt
18 januari 2021
Verschillende leiders van onafhankelijk geworden Afrikaanse landen die zich in het verleden uit de CFA wilden terugtrekken, kregen te maken met aanslagen of staatsgrepen. Vaak wordt verwezen naar ... (klik hier om verder te lezen)
Een systeem van verstikking
17 januari 2021
Eenmaal het slachtoffer ontmenselijkt, kunnen de politie en het parket nog een stap verder gaan. De slachtoffers worden daders en de politie die voor hun dood verantwoordelijk zijn, wentelen zich in ... (klik hier om verder te lezen)
17 januari 1961: Patrice Lumumba, 60 jaar geleden vermoord, meer dan ooit springlevend
15 januari 2021
De impact van die moord kan niet genoeg benadrukt worden. De boodschap aan alle pas onafhankelijk geworden of naar onafhankelijkheid strevende Afrikaanse landen was duidelijk. Dit staat u te wachten ... (klik hier om verder te lezen)
Nederlandse regering-Rutte III neemt ontslag na schandaal over racistische klopjacht omfloerst gekend als
15 januari 2021
In de "toeslagenaffaire" schrapten hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen met een migratieachtergrond. Deze duizenden gezinnen werden onterecht gedwongen om ... (klik hier om verder te lezen)
Kritische berichtgeving versus fake news: stierf Ibrahima voor de zonden van de media?
14 januari 2021
Stadsmeubilair vernietigen uit onbegrip en woede is erger dan iemand vermoorden, dat is de boodschap die er elke dag wordt ingeramd. Een agente die zwaargewond geraakt tijdens de uitoefening van haar ... (klik hier om verder te lezen)
Ibrahima stierf in politiekantoor: onderzoek tegen agenten geopend voor onvrijwillige doodslag
13 januari 2021
Eerder besloot het parket betrokken politieagenten niet te vervolgen. De 19-jarige Adil kwam in april vorig jaar om het leven toen agenten hem aanreden op een scooter. Ook in de zaak rond de ... (klik hier om verder te lezen)
Platform Praktijktesten Nu wijst Antwerps stadsbestuur op wettelijke plicht: Stad moet een gerechtelijk onderzoek starten naar discriminatie op de huurmarkt.
10 januari 2021
Op 8 december werden de resultaten bekend gemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden ... (klik hier om verder te lezen)
VZW Moeders Voor Moeders veroordeeld wegens discriminatie: vrouwen met hoofddoek moeten toegang kunnen krijgen tot alle hulpverlening
08 januari 2021
Aan hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen, werd gevraagd om de hoofddoek af te doen wanneer ze binnen wilden komen. Wie dat niet wou, kon alleen hulppakketten krijgen in de ... (klik hier om verder te lezen)
OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar fiscus in racistische klopjacht omfloerst gekend als 'toeslagenaffaire'
07 januari 2021
De "Toeslagenaffaire" draait om duizenden ouders die door de Belastingdienst vanaf 2012 ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. In totaal raakten tienduizenden ouders hun ... (klik hier om verder te lezen)
Agenten maken racistische opmerkingen bij aanhouding (en gebruiken buitenproportioneel geweld)
04 januari 2021
De politie Rotterdam heeft op 5 december 2020 een heel gezin aangehouden: vader, moeder en een zoon. Volgens de advocaat van de familie werd er veel geweld gebruikt door de politie. Agenten ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.
Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af
Diewertje blok
Actrice en presentatrice. Presenteert onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.