NL
.
Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen.
Racisme is een misdaad. Onrechtmatig. Immoreel.
NIEUWS
‘Quinsy, waarom horen we je niet meer in het racismedebat?’
06 december 2019
Het nare van racisme is dat het vaak niet schreeuwt, maar fluistert. Dat het meestal niet expliciet, maar impliciet is. Het is makkelijk voor onze politiek om opzichtige incidenten te veroordelen, ... (klik hier om verder te lezen)
KOZP viert eerste lustrum
06 december 2019
Afriyie klinkt optimistisch gestemd: "Ik zie hier vanavond het nieuwe Nederland." Een Nederland zonder Zwarte Piet - over een jaar of tien dan tenminste. "De leiders van morgen hebben al besloten dat ... (klik hier om verder te lezen)
Antizwartepiet-frontman Afriyie kan door bedreigingen niet bij zijn kinderen zijn
06 december 2019
Voor Jerry Afriyie stonden de afgelopen weken in het teken van een mindere leuke kant van het sinterklaasfeest. Die van bedreigingen en racisme. "Ik heb mijn kinderen om veiligheidsredenen al drie ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet nu ook in België
05 december 2019
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is al jaren actief in Nederland. KOZP eist een zichtbare verandering van het figuur Zwarte Piet. Dat wil zeggen: weg met het zwart geschminkte ... (klik hier om verder te lezen)
Mama als Zwarte Piet-censuurmachine
05 december 2019
Op YouTube, in oud-Hollandse liedjes en verhalen, het buurthuis in de straat: overal is Zwarte Piet. Emma Meelker probeert haar kinderen een Zwarte-Piet-loze jeugd te geven, maar opvoeden zonder ... (klik hier om verder te lezen)
Succesvolle campagne tegen Zwarte Piet-racisme in Leidse winkeletalages
05 december 2019
In veel winkels in Leiden zijn geen Zwarte Piet-producten en -versieringen meer te vinden. Dat geldt vooral voor grote winkelketens als Hema, Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en Blokker. Helaas hebben ... (klik hier om verder te lezen)
Schoolouders belogen door basisschool Atalanta in Heerhugowaard
05 december 2019
Op de basisschool Atalanta in Heerhugowaard was de ouders beloofd dat er schoorsteen pieten aanwezig zouden zijn. Echter blijkt op de dag zelf, de sinterklaasviering, dat er zwarte pieten waren! Zie ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe geweld, discriminatie en institutioneel racisme 'islamkrtitiek' wordt
05 december 2019
Volgens islamofoben als Theo Francken is islamofobie is geen racisme want moslims zijn geen ras. Wat we in het dagelijks spraakgebruik wel onder rassen verstaan is echter wetenschappelijk gezien ... (klik hier om verder te lezen)
Laat radicaal-rechts racisme niet mainstream maken
05 december 2019
Naar aanleiding van het nieuws over de groepsverkrachtingen in Den Bosch, waren de usual suspect uit rechts-radicale hoek er als de kippen bij om de beschuldigende vinger in de richting van moslims ... (klik hier om verder te lezen)
Kritiek op de racistische figuur Zwarte Piet in 1952
04 december 2019
Het oudste archiefstuk dat kritiek op de racistische figuur zwarte piet bevat uit onze collectie is deze spotprent uit 1952. Het stond op de uitgave van 4 december 1952 van de ... (klik hier om verder te lezen)
Gastcolumn: Geen excuus voor Zwarte Piet
04 december 2019
Jacobus Capitein was een bijzondere man. Hij werd rond 1717 ergens in het huidige Ivoorkust in West-Afrika geboren. Als kind werd hij als slaaf verkocht aan een officier van de Nederlandse ... (klik hier om verder te lezen)
Facebook geeft racisme een platform
03 december 2019
Facebook ziet blackface niet als in strijd met hun richtlijnen voor de community. Facebook draagt bij aan de bevordering van kolonialistische en racistische gedachtegoed. Facebook geeft racisme een ... (klik hier om verder te lezen)
Ramona, met andere dames, benaderde bekende artiesten om zich uit te spreken tegen zwarte piet!
03 december 2019
Ook studente Ramona is as. donderdag aanwezig tijdens het KOZP Community Care 5 year Celebration event, ze ging viraal nadat ze met andere dames bekende artiesten benaderde om zich uit te spreken ... (klik hier om verder te lezen)
Indrukwekkende KOZP-middag in Eindhoven
02 december 2019
Het was een indrukwekkende middag, in Eindhoven op het Stadhuisplein! Daar stond ik samen met pakweg honderd anderen op de manifestatie 'Sta op tegen racisme en geweld', die Kick Out Zwarte ... (klik hier om verder te lezen)
'De figuur Zwarte Piet had nooit mogen bestaan'
02 december 2019
'Meester, waarom is dit boek zo racistisch?' Zawdie Sandvliet (33), docent maatschappijleer op het Ir. Lely Lyceum in Amsterdam-Zuidoost, keek niet van deze vraag op tijdens een van ... (klik hier om verder te lezen)
'Neen, ik ben niet die Vlaming'
02 december 2019
Neen, ik ben niet de jongeman met donkere huidskleur die op de trein gevraagd wordt om een nieuw ticket te kopen, ook al heeft hij een geldig ticket op zak. Als hij weigert krijgt hij te horen ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.
Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Kinderrechtenverdrag
De Kinderombudsman (Nederland)
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.

Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.