NL
.
Achttien jaar na de moord op de ouders van Kenza Isnasni: 'Het racisme is niet weg'
Cordon sanitaire is een vorm van anti-racismebeleid
NIEUWS
Een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling
02 juni 2020
Gisteren was een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling. De eerste keer dat zoveel mensen bij elkaar kwamen om zich collectier uit te spreken tegen de specifieke ... (klik hier om verder te lezen)
STATEMENT KOZP N.A.V. DEMO OP DE DAM: ‘Was er maar dezelfde verontwaardiging over racisme als over een demonstratie tegen racisme’
02 juni 2020
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Queer & Trans Resistance NL (BQTRNL) hebben op 1 juni 2020 een krachtig vreedzaam protest georganiseerd op de Dam in Amsterdam om solidariteit te ... (klik hier om verder te lezen)
Deze speeches schudden Nederland gisteren wakker
02 juni 2020
Duizenden betogers demonstreerden gisteren tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Rapper Akwasi, historicus Jennifer Tosch en The Black Archives-oprichter Mitchell Esajas spraken hen toe. ... (klik hier om verder te lezen)
Bewoners met migratieachtergrond uit Brugse Poort sturen stad Gent boze brief: 'We voelen ons geviseerd door politie'
02 juni 2020
Vorige maand was het erg onrustig in de volkswijk Brugse Poort in Gent. Er waren verschillende incidenten die zich vooral in het drugsmilieu afspeelden. Inwoners riepen het stadsbestuur op om ... (klik hier om verder te lezen)
Is Tomy Holten onze George Floyd?
01 juni 2020
De afgelopen week spraken vele duizenden Nederlanders zich uit over de dood van George Floyd, die in de VS om het leven kwam door politiegeweld. Dat gebeurt ook in Nederland. Wie kent Salim Hadj ... (klik hier om verder te lezen)
BlackLivesMatter: Begin dichtbij huis!
01 juni 2020
De dood van George Floyd zorgt wereldwijd voor beroering. Volgens Nina Henkens is het echter frappant dat we anders omgaan met gelijkaardige voorvallen in eigen land. Het gebeuren in de VS zou ons ... (klik hier om verder te lezen)
Duizenden demonstranten in Amsterdam, ook in andere landen protest tegen politiegeweld na dood Amerikaan George Floyd
01 juni 2020
De dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis heeft ook in buitenlandse steden tot protesten geleid. In Amsterdam in Nederland namen duizenden mensen deel aan ... (klik hier om verder te lezen)
Statement Nederland Wordt Beter naar aanleiding van racistische politiemoorden op zwarte Amerikanen
31 mei 2020
"Wanneer wij ons niet langer schuldig maken aan datgene wat onze zwarte broeders en zusters in de VS vermoordt, zijn we pas echt solidair."

De afgelopen weken werden ook wij geconfronteerd met ... (klik hier om verder te lezen)
Na al die jaren is er niets veranderd en moeten mensen nog steeds racistische moorden meemaken
31 mei 2020
Na zoveel jaren is er nog steeds hetzelfde probleem en hetzelfde geweld", verzucht Mitchell Esajas @mitch_positivity, mede-oprichter van The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed. Hij ... (klik hier om verder te lezen)
Op1 zwijgt tegen Pete Hoekstra over racisme: 'Gênant'
31 mei 2020
Er zijn in de Verenigde Staten veel rellen uitgebroken na het zoveelste incident met racistisch politiegeweld. Bij afwezigheid van Eva Jinek zat de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zaterdagavond ... (klik hier om verder te lezen)
Mini-demonstratie voor George Floyd
28 mei 2020
Ik parkeerde mijn auto bij het tuincentrum, zette zonnebril en pet op, slenterde met mijn demonstratie-paper 'Black Lives Matter' en 'George Floyd' in de hand richting Amerikaanse ... (klik hier om verder te lezen)
Media tonen al te makkelijk dode lichamen van niet-witte mensen
27 mei 2020
Ik gaf ooit een college over hoe makkelijk media dode lichamen van niet-witte mensen (voornamelijk zwarte mensen) tonen. Waar witte mensen vrijwel nooit dood of stervende te zien zijn. Dat ... (klik hier om verder te lezen)
Te veel focus op koloniale leningen en openbare orde bullshit, te weinig focus op zwarte levens
20 mei 2020
Veel mooie praatjes enzo in Den Haag, maar ondertussen zaten mensen op de eilanden met een lege koelkast & portemonnee.

En daarnaast lag de prioriteit van de staat helemaal niet bij het sturen ... (klik hier om verder te lezen)
Anti-Aziatisch racisme wordt gevoed door racistische tinnef als Tokidoki
20 mei 2020
Het racisme jegens zwarte en bruine Nederlanders heeft de afgelopen honderd jaar een ontwikkeling doorgemaakt van onversneden, primitief racisme naar een zekere gedistingeerdheid, net als ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom de campagne 'Baanbre.e.k.st.ers voor dekolonisering'
20 mei 2020
Wat begon met de bezetting van de wereld eind 15e eeuw door het Westen was niet enkel een geopolitieke stap naar hegemonie over de wereld. Ook de kennisproductie en hoe we naar de wereld kijken, ons ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Piet is institutioneel racisme
16 mei 2020
De strijd tegen zwarte piet gaat niet alleen om de racistische karikatuur in het Sinterklaasfeest. Zwarte piet staat ook symbool voor onderliggend institutioneel en alledaags racisme. Deze week waren ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.
Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Kinderrechtenverdrag
De Kinderombudsman (Nederland)
.