NL
.
Racisme maakt letterlijk ziek
Etnische minderheden hebben door discriminatie meer last van mentale en lichamelijke klachten
NIEUWS
Geen intocht van Sinterklaas meer op Curaçao
05 juni 2020
Vorig jaar werd het protest nieuw leven ingeblazen door de in Nederland opgerichte actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Het concept is kolonialistisch met een blanke baas en zijn zwarte slaaf, werd ... (klik hier om verder te lezen)
Black Lives Matter-betoging zondag in Brussel
05 juni 2020
De betoging werd door de stad Brussel eerst niet toegelaten, omdat dat niet mogelijk is door de huidige coronamaatregelen in ons land. De Belgian Youth Against Racism (BYAR) roept op om de ... (klik hier om verder te lezen)
Ook beeld van Leopold II aan AfricaMuseum in Tervuren beklad
05 juni 2020
Ook in de tuin van het AfricaMuseum in Tervuren is een standbeeld van Leopold II beklad. Dat meldt de VRT donderdagavond, en wordt bevestigd aan onze redactie. Eerder werden ook al beelden van de ... (klik hier om verder te lezen)
Onderzoek naar racisme bij Brusselse brandweer
05 juni 2020
Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) zal het brandweerkorps extern laten doorlichten. De voorbije maanden waren er meerdere incidenten die op racisme binnen de rangen ... (klik hier om verder te lezen)
Mitch Henriquez, George Floyd en Femke Halsema
04 juni 2020
"Wat mij betreft vindt de Amerikaanse aanpak in de zaak George Floyd hier navolging, in de zin dat als een ongewapende burger bij zijn arrestatie overlijdt dat dan de betrokken agenten op staande ... (klik hier om verder te lezen)
Belgian Youth Against Racism krijgt geen toelating voor manifestatie in Antwerpen
04 juni 2020
Ook in Antwerpen zijn er heel wat reacties op de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die om het leven kwam door politiegeweld. Na zijn dood ontstonden er rellen in de VS. Bij ons wilde de ... (klik hier om verder te lezen)
Junior Mthombeni: 'Racisme is geen ver-van-mijn-bedshow'
04 juni 2020
Het protest dat nu op verschillende niveaus ontstaat, vindt Mthombeni nodig. "Maar het moet een spiegel zijn. Racisme is geen ver-van-mijn-bedshow. Als het over politiegeweld gaat, hebben wij ook ... (klik hier om verder te lezen)
Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) legt een klacht neer tegen VSOA'er Eric Labourdette van de Brusselse brandweer vanwege racisme
04 juni 2020
Labourdette deinst er niet voor terug om op sociale media te provoceren. Naar aanleiding van het geweld tegen politieagenten in Anderlecht deelde de Vrij Syndicaat voor het Openbaar ... (klik hier om verder te lezen)
Politiegeweld in Rotterdam
03 juni 2020
In korte tijd zijn er meerdere beelden verschenen van agenten die hun schoen of knie op de nek van mensen zetten bij een arrestatie. Dit gebeurde ook bij de twee meldingen uit Rotterdam.

Het is ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme en discriminatie zijn op het Binnenhof altijd een garantie voor ongemak
03 juni 2020
"Racisme: al eeuwenlang een pandemie" schreeuwden de letters op een van de protestborden die maandag tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam in Amsterdam omhoog werden gehouden. Racisme neemt ... (klik hier om verder te lezen)
Beeldverslag Haagse en Groningse #BlackLivesMatter-protesten
03 juni 2020
Na de grote en grootse solidariteitsactie gisteren op de Dam in Amsterdam volgden er vandaag op het Malieveld in Den Haag en op de Grote Markt in Groningen nieuwe indrukwekkende samenkomsten van ... (klik hier om verder te lezen)
Een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling
02 juni 2020
Gisteren was een dag van kracht, solidariteit, samenkomen, erkenning, herkenning en heling. De eerste keer dat zoveel mensen bij elkaar kwamen om zich collectier uit te spreken tegen de specifieke ... (klik hier om verder te lezen)
STATEMENT KOZP N.A.V. DEMO OP DE DAM: ‘Was er maar dezelfde verontwaardiging over racisme als over een demonstratie tegen racisme’
02 juni 2020
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Queer & Trans Resistance NL (BQTRNL) hebben op 1 juni 2020 een krachtig vreedzaam protest georganiseerd op de Dam in Amsterdam om solidariteit te ... (klik hier om verder te lezen)
Deze speeches schudden Nederland gisteren wakker
02 juni 2020
Duizenden betogers demonstreerden gisteren tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Rapper Akwasi, historicus Jennifer Tosch en The Black Archives-oprichter Mitchell Esajas spraken hen toe. ... (klik hier om verder te lezen)
Bewoners met migratieachtergrond uit Brugse Poort sturen stad Gent boze brief: 'We voelen ons geviseerd door politie'
02 juni 2020
Vorige maand was het erg onrustig in de volkswijk Brugse Poort in Gent. Er waren verschillende incidenten die zich vooral in het drugsmilieu afspeelden. Inwoners riepen het stadsbestuur op om ... (klik hier om verder te lezen)
Is Tomy Holten onze George Floyd?
01 juni 2020
De afgelopen week spraken vele duizenden Nederlanders zich uit over de dood van George Floyd, die in de VS om het leven kwam door politiegeweld. Dat gebeurt ook in Nederland. Wie kent Salim Hadj ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af
Diewertje blok
Actrice en presentatrice. Presenteert onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.
We kunnen Piet laten schminken in alle kleuren van de regenboog... geel, groen, oranje, rood en paars. Een kleine moeite toch?
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.