NL
.
Geopolitieke appeltjes
De drie landen Mali, Niger en Burkina Faso waren tot voor kort de geopolitieke speeltuin van Frankrijk. Parijs kon beslissen welke kleur de democratie daar moest hebben.
NIEUWS
Eugenetica en de angst voor een opstand tegen de koloniale hegemonie
21 april 2024
Amerikaanse filantropische instellingen en NGO's hebben een lange en sinistere geschiedenis van pogingen om de voortplanting in Afrika te controleren.

De Rockefeller Foundation adverteerde in ... (klik hier om verder te lezen)
Het verhaal van Assata Shakur
20 april 2024
Assata Shakur, geboren in 1947, is een revolutionaire die acht maanden zwanger uit een zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis ontsnapte, in Harlem beviel onder bescherming van het Black Liberation ... (klik hier om verder te lezen)
Bob Marley's optreden in Zimbabwe
18 april 2024
'Ieder mens heeft het recht om zijn eigen lot te bepalen'
En in dit oordeel is er geen partijdigheid
Dus arm in arm, met wapens, vechten we deze kleine strijd
Want dat is de enige manier hoe ... (klik hier om verder te lezen)
250 artiesten en kunstenaars ondertekenen open brief aan Joost Klein: Doe niet mee aan het festival van hypocrisie!
13 april 2024
Beste Joost,

Wij feliciteren je als collega-artiesten omdat je gekozen bent om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival dit jaar met het lied Europapa. In je lied bezing je de ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe Caroline Gennez de emmer van mijn vriendin deed overlopen
11 april 2024
De woorden van mijn vriendin doen mij beseffen dat zwijgen normaliseren is, en dat die normalisatie effectief invloed heeft op het dagelijks leven van mensen, over hoe veilig ze zich voelen in de ... (klik hier om verder te lezen)
Meldpunt discriminatie.nl doet aangifte tegen seriële racist Johan Derksen
11 april 2024
Het meldpunt voor discriminatie gaat aangifte doen tegen tv-commentator Johan Derksen, vanwege zijn uitspraken over het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. "Dit gebeurt daar zo stelselmatig dat ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Ukraïense strijders? Ben je gek?
09 april 2024
Nadat Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, werden duizenden Afrikanen en andere mensen van kleur in het land gediscrimineerd toen ze probeerden te vluchten.
In dit filmpje uit de ... (klik hier om verder te lezen)
Zim Gold, nieuwe door goud gedekte munteenheid
08 april 2024
Zou een nieuwe, door goud gedekte munteenheid de meesterzet kunnen zijn om de op hol geslagen inflatie in Zimbabwe op te lossen? De Zimbabwaanse regering denkt van wel. Op 5 april lanceerde de ... (klik hier om verder te lezen)
Afrikaanse braindrain
01 april 2024
Wist je dat een zwarte man in Amerika één van de hoofdarchitecten was van de thuiscomputer zoals we die nu kennen? Dr. Mark Dean, een computeringenieur met vele andere uitvindingen, is ... (klik hier om verder te lezen)
Askari: Afrikanen die voor de kolonialisten vechten
31 maart 2024
Onder koloniale heerschappij werden Afrikanen op allerlei manieren gebruikt en uitgebuit - onder andere als soldaten in Europa's imperialistische legers. De Askaris, zoals ze bekend stonden, ... (klik hier om verder te lezen)
Niemand is illegaal
30 maart 2024
Twee Nederlanders, Abdulaal Hussein en Martine Doppen, lopen het risico op maximaal acht jaar gevangenisstraf in Letland. Op 20 november 2023 probeerden ze Abdulaals zusje en een aantal andere ... (klik hier om verder te lezen)
Vier vooraanstaande activisten bezorgd over verhitte klimaat rond betogingen
30 maart 2024
Wat gebeurt er als je Farmers Defence Force, Extinction Rebellion, Kick Out Zwarte Piet én Willem Engel bij elkaar in de kroeg zet?

Rond twaalf uur 's middags loopt een vrouw in zwarte ... (klik hier om verder te lezen)
Ons collectieve geheugen
28 maart 2024
Wij geloven dat wij het best goed doen, de rest van de wereld gelooft het tegenovergestelde ... wij beiden geloven wat we geloven binnen de lijnen van het Eurocentrisme dat de wereld domineert.

En ... (klik hier om verder te lezen)
Betoging tegen racisme trekt door de straten van Brussel
24 maart 2024
In Brussel hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. Volgens de organisatoren waren er meer dan 10.000 betogers, de Brusselse politie houdt het op ongeveer 2.100 ... (klik hier om verder te lezen)
Platform 21 03: Open brief
24 maart 2024
Niemand zou een tweederangsburger mogen zijn

In Nederland domineert extreemrechts de regeringsformatie. Ook in andere Europese landen komt extreemrechts mee aan de knoppen. Veel burgers maken zich ... (klik hier om verder te lezen)
Ali: 'Waarom is alles zo wit?'
22 maart 2024
In dit fragment uit een interview uit 1971 met talkshowhost Michael Parkinson vertelt de drievoudig wereldkampioen zwaargewicht hoe hij als kind zijn moeder lastigviel met vragen, vooral als hij ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Indertijd riep ik mijn twee kinderen bij me en vertelde hen dat ik dat verhaal van Zwarte Piet niet neem. Ik legde hen op een toegankelijke manier de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden uit.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.


Hoe kan het dat Zwarte Piet anno 2020 nog bestaat?
Edgar Davids
Voormalig Surinaams-Nederlandse topvoetballer en coach
.
.

Het gedachtegoed van Nelson Mandela staat haaks op de karikatuur die Zwarte Piet is.
Akwasi
Nederlandse rapper, acteur, en dichter van Ghanese afkomst
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.