NL
.
'Racisme kan je niet verpakken als een kinderfeest'
Als wij het aan Volendam overlaten zullen mensen nog jaren blootgesteld worden aan de racistische karikatuur zwarte piet en alledaags racisme
NIEUWS
Racistisch Volendam wou KOZP-activisten het water in drijven
04 december 2021
Activisten van onder meer Kick Out Zwarte Piet hebben zaterdagmiddag een verrassingsactie gehouden in Volendam. De demonstranten protesteerden op de markt tegen het racistische karakter van de Zwarte ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet werd in Volendam bekogeld met vis, eieren en vuurwerk
04 december 2021
KOZP-oprichter Jerry Afriyie vertelt aan NH dat er mensen fysiek werden aangevallen en bespuugd. In een livestream van de actiegroep (nu terug te zien op Instagram) zie je hoe de ... (klik hier om verder te lezen)
Dronebeelden tonen racistisch geweld in Volendam
04 december 2021
"We kregen alles over ons heen: waterflessen, groente, fruit en er werd grof verzet ingezet, waaronder vuurwerk. En ook sigaretpunten en spugen. Ook is een aantal van ons fysiek aangevallen en ... (klik hier om verder te lezen)
Emmer fractie GroenLinks wil ban op Zwarte Piet
03 december 2021
Als het aan GroenLinks in Emmen ligt, zie je Zwarte Piet volgend jaar niet meer terug tijdens de diverse sinterklaasintochten in de gemeente Emmen. De fractie wil de kwestie deze maand aanstippen ... (klik hier om verder te lezen)
'Wildvreemden zitten aan mijn dochters afro'
03 december 2021
Hoe ga je om met vreemden die ongevraagd aan het haar van je kind zitten? Uiteraard kende ik de verhalen van vrienden hierover. Maar in de praktijk met je eigen kind meemaken dat mensen ongevraagd ... (klik hier om verder te lezen)
Ik ben een ander soort boom
03 december 2021
Een van de gevolgen van trauma is eenzaamheid. Ik ben een kind van de kolonisatie. Gemengd. Opgegroeid zonder connectie met mijn vaderland of de Congolese cultuur. Grootgebracht in een grotendeels ... (klik hier om verder te lezen)
Ook Tahrim Ramdjan bleef de racistische klopjacht niet gespaard
29 november 2021
Meneer de staatssecretaris, ik doe mijn uiterste best om binnen het systeem dat we hebben op te klimmen. Ik hou me aan alle wetten, regels en normen, ook ten aanzien van de belastingplicht. Ik heb ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij 'Feestparade voor Piet' in Berchem
22 november 2021
Zondag 21 november demonstreerden activisten van 'Kick Out Zwarte Piet België' bij de sinterklaasintocht in Berchem. Hoewel de roetveegpiet de Zwarte Piet in de meeste grote steden heeft ... (klik hier om verder te lezen)
België kan het
20 november 2021
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is al jaren actief in Nederland. Maar nu zijn er in België ook groepen actief die zichtbare verandering willen van het figuur Zwarte Piet. België kan het ... (klik hier om verder te lezen)
De hardnekkige desinformatie over vaccinatiebereidheid en afkomst
20 november 2021
'vertrouwen komt te voet maar gaat te paard'. Mensen die minder vertrouwen in de overheid hebben, baseren dat vaak op negatieve ervaringen die ze zelf hebben meegemaakt: ... (klik hier om verder te lezen)
Steun de strijd tegen blackface en onderteken de lokale KOZP-petities
17 november 2021
In samenwerking met DeGoedeZaak heeft Kick Out Zwarte Piet (KOZP) onlangs de petitie-actie "Geen publiek geld naar Zwarte Piet" gelanceerd. Deze landelijke campagne bestaat uit 351 lokale ... (klik hier om verder te lezen)
Niet alle helden dragen een cape
15 november 2021
Dit is waar het om gaat, dat wij elkaar inspireren om in actie te komen tegen zwarte piet. Kom ook in actie in jouw gemeente door deel te nemen aan de #AntiZwartePietChallenge tussen 5 november en 5 ... (klik hier om verder te lezen)
Demonstreren 'tot de laatste Grijze Piet' in Breda (beeldverslag)
14 november 2021
Tien jaar oud is de campagne Zwarte Piet is Racisme. En hoewel er flinke successen zijn geboekt in die periode zijn er nog steeds intochtcomité's die vasthouden aan de racistische ... (klik hier om verder te lezen)
Het einde van Zwarte Piet is nabij: dit is het resultaat van 10 jaar demonstreren
13 november 2021
Het is tien jaar geleden dat grote acties tegen Zwarte Piet begonnen. Activist Jerry Afriyie werd tijdens de eerste demonstratie tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht in Dordrecht hardhandig ... (klik hier om verder te lezen)
Aanhoudingen in Breda, intocht Sint verder rustig verlopen
13 november 2021
De politie in Breda heeft tijdens de intocht van Sinterklaas elf mensen aangehouden wegens het negeren van bevelen van agenten. Ze zijn inmiddels weer vrijgelaten. Op andere plekken in het land ... (klik hier om verder te lezen)
Nederland Zwarte Piet-vrij was tien jaar terug nog ondenkbaar
13 november 2021
De meerderheid van de gemeenten heeft nu roetveegpieten, of is bezig Zwarte Piet 'uit te faseren'. Sinds de arrestatie van twee activisten in Dordrecht in 2011 is er veel veranderd. Wat waren ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Zwarte Piet die zwart ziet omdat hij door de schoorsteen komt? Waarom heeft hij dan dikke lippen, kroeshaar, gouden oorbellen en van die kleren? Ik kon niet vatten dat mijn dierbaren het niet zagen.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.
Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af
Diewertje blok
Actrice en presentatrice. Presenteert onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Zwarte Piet moet zodanig aangepast worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest
De Kinderombudsman (Nederland)
.