NL
.
'Francafrique', koloniaal West-Africa
Met Francafrique behield Frankrijk nagenoeg alle controle over de 'voormalige' West-Afrikaanse kolonies
NIEUWS
Zimbabwaans president Emmerson Mnangagwa vraagt op de VN veiligheidsraad de economische terreur te stoppen
22 september 2023
President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe herhaalde zijn oproep aan het Westen om de eenzijdige sancties op te heffen die het meer dan twintig jaar geleden aan het Zuid-Afrikaanse land heeft ... (klik hier om verder te lezen)
Samora Machel, voormalig president van de Republiek Mozambique
21 september 2023
"Als jullie de Europese (politieke klasse en media) mij op een dag horen prijzen, weet dan dat ik jullie heb verraden"
Verstreken ultimatum
20 september 2023
Nigerezen hebben hun dreigement om een Franse militaire basis op hun grondgebied te bezetten tot de bezetters vertrekken, waargemaakt. Twee weken later wordt de basis nog steeds 24/7 belegerd. ... (klik hier om verder te lezen)
Na overal verjaagd te zijn, zetten asielzoekers (behalve witte Oekraïners) een nieuw kamp op op het Flageyplein
19 september 2023
Een honderdtal asielzoekers (behalve witte Oekraïners want hen wordt geld en onderkomen aangeboden) hebben, met de steun van een tiental organisaties, een nieuw tentenkamp opgezet op het ... (klik hier om verder te lezen)
Kwame Nkrumah waarschuwde
19 september 2023
De pan-Afrikaanse geleerde Patrick Loch Otieno Lumumba sprak onlangs over de revolutionaire Ghanese leider Kwame Nkrumah's waarschuwing aan het continent en het volk van Afrika dat als wij, als ... (klik hier om verder te lezen)
Sint Ahoy!
12 september 2023
De eerste sinterklaasfilm die niemand kan kwetsen. Dat is volgens de makers gelukt met Sint Ahoy!. Regisseur Andy van Veen van productiehuis en distributeur MovieCompany werkte voor de film samen met ... (klik hier om verder te lezen)
De SP heeft racismebestrijding nooit serieus genomen
09 september 2023
De SP doet alleen aan witte solidariteit: de zorgen van witte mensen eerst en solidariteit alleen onder hun voorwaarden. En ohja je mag het absoluut niet over racisme hebben. Ook al vallen ze met hun ... (klik hier om verder te lezen)
Het kaartenhuis van het Franse kolonialisme blijft afbrokkelen.
07 september 2023
Tsjaad eist eveneens de terugtrekking van de Franse troepen uit het land. De reden voor de versnelling van de gebeurtenissen in deze richting was de moord op een lokale burger door Franse soldaten, ... (klik hier om verder te lezen)
Online forum: Zwarte mensen aan het woord die Oekraine moesten ontvluchten
25 augustus 2023
Het lukte uiteindelijk wel duizenden Afrikanen om naar andere landen in Europa te vluchten, maar niet voor allen was het een warm welkom. Maar terwijl het continent wel de rode loper uitrolde voor ... (klik hier om verder te lezen)
Veertig jaar na dood Kerwin Duinmeijer: 'Tijd voor landelijk meldpunt discriminatie'
20 augustus 2023
Nu kunnen mensen zich op verschillende vaak lastig te vinden plekken melden. Dat kan bij instanties als het College voor de Rechten van de Mens, de politie en een antidiscriminatiebureau als Radar. ... (klik hier om verder te lezen)
Eva lult.
11 augustus 2023
"Eva heeft de hele winter geoefend maar toen twerken haar maar niet lukte, heeft ze het maar verbannen."

Waarom is een witte vrouw de manager van het grootste Zwarte mensen Carnaval van Nederland? ... (klik hier om verder te lezen)
Stichting Sint & Pietengilde uitgeschreven uit Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
05 augustus 2023
Dit is de eerste keer dat immaterieel erfgoed op basis van niet voldoen aan de ethische uitgangspunten uitgeschreven wordt.

Uit de periodieke evaluaties in met Stichting Sint & Pietengilde bleek dat ... (klik hier om verder te lezen)
Kijk eens anders naar Koning Brunswijk
27 juli 2023
Toen Europeanen Afrikanen gingen verhandelen, ontwrichtten zij koningshuizen in Afrika. Vorsten, vorstinnen en hun kinderen -prinsen en prinsessen dus- werden als goedkoop vee, samen met alledaagse ... (klik hier om verder te lezen)
'Twintig jaar geleden was het n-woord neutraal'
26 juli 2023
Mijn intentie is vooral laten zien hoe racisme zich in de loop van de tijd heeft genesteld in woorden en uitdrukkingen. Omdat je natuurlijk altijd alert moet blijven op blinde vlekken, heb ik het ... (klik hier om verder te lezen)
Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden en vraagt om vergiffenis
03 juli 2023
"Vandaag sta ik hier voor u. Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf", verwees hij naar de eerdere spijtbetuiging van premier Rutte. Na het uitspreken van deze ... (klik hier om verder te lezen)
Lancering lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme
29 juni 2023
Op zaterdag 1 juli, tijdens Keti Koti ofwel Dia di Abolishon, lanceert Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) het volledig nieuwe en gratis Lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme. ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

We zijn het stadium van discussie al lang voorbij: Zwarte Piet kan niet meer, klaar.
Vanessa Ackah
Nederlands Radio DJ, presentatrice FunX
.
.
Skip volledig zwart geschminkte pieten. Op een foto zag ik een prachtige vrouw als roetveegpiet zonder rode lippen/kroeshaar/gouden oorbellen. Is deze kleine verandering te veel gevraagd?
Defano Holwijn
Nederlands presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber
.
.
De negatieve stereotyperende weergave schaadt de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst
Verenigde Naties
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.