NL
.
Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen.
Racisme is een misdaad. Onrechtmatig. Immoreel.
NIEUWS
Continue racistische framing
10 december 2019
De Sint is weer vertrokken, maar extreem rechts Nederland gaat gerust door.
De titel zelf mag herschreven worden aangezien hun afkomst geen meerwaarde heeft aan de berichtgeving en ... (klik hier om verder te lezen)
Perez Jong Loy (1954-2019) streed met een glimlach op het gezicht
09 december 2019
Perez Jong Loy streed onvermoeibaar voor de zwarte zaak, was meteen bereid om elk onrecht aan te pakken, maar deed dat (bijna) altijd met een glimlach op het gezicht. Apakanaike, zoals Jong ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe je als wit persoon racisme ook ná Sinterklaas kan bestrijden
09 december 2019
Als wit persoon maken we maar al te vaak de denkfout dat Nederland heel erg vooruitstrevend is en dat er amper nog racisme is. Maar kolonialisme heeft wel degelijk nog steeds enorme gevolgen voor hen ... (klik hier om verder te lezen)
Vereniging Ons Suriname en The Black Archives tonen met nieuwe expositie verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland
09 december 2019
De feestelijke opening vindt plaats op donderdag 12 december 2019 met .o.a. Wethouder van Kunst en Cultuur Touria Meliani. Vanaf vrijdag 13 december tot en met 29 maart 2020 is de expositie te ... (klik hier om verder te lezen)
Strijder van het eerste uur Perez Opo Kondreman
08 december 2019
Gisteren hebben wij het trieste nieuws ontvangen dat een van de strijders van het eerste uur Perez Opo Kondreman is heengegaan. Perez heeft met zijn stichting Opo Kondreman zijn leven gewijd aan de ... (klik hier om verder te lezen)
‘Quinsy, waarom horen we je niet meer in het racismedebat?’
06 december 2019
Het nare van racisme is dat het vaak niet schreeuwt, maar fluistert. Dat het meestal niet expliciet, maar impliciet is. Het is makkelijk voor onze politiek om opzichtige incidenten te veroordelen, ... (klik hier om verder te lezen)
KOZP viert eerste lustrum
06 december 2019
Afriyie klinkt optimistisch gestemd: "Ik zie hier vanavond het nieuwe Nederland." Een Nederland zonder Zwarte Piet - over een jaar of tien dan tenminste. "De leiders van morgen hebben al besloten dat ... (klik hier om verder te lezen)
Antizwartepiet-frontman Afriyie kan door bedreigingen niet bij zijn kinderen zijn
06 december 2019
Voor Jerry Afriyie stonden de afgelopen weken in het teken van een mindere leuke kant van het sinterklaasfeest. Die van bedreigingen en racisme. "Ik heb mijn kinderen om veiligheidsredenen al drie ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet nu ook in België
05 december 2019
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is al jaren actief in Nederland. KOZP eist een zichtbare verandering van het figuur Zwarte Piet. Dat wil zeggen: weg met het zwart geschminkte ... (klik hier om verder te lezen)
Mama als Zwarte Piet-censuurmachine
05 december 2019
Op YouTube, in oud-Hollandse liedjes en verhalen, het buurthuis in de straat: overal is Zwarte Piet. Emma Meelker probeert haar kinderen een Zwarte-Piet-loze jeugd te geven, maar opvoeden zonder ... (klik hier om verder te lezen)
Succesvolle campagne tegen Zwarte Piet-racisme in Leidse winkeletalages
05 december 2019
In veel winkels in Leiden zijn geen Zwarte Piet-producten en -versieringen meer te vinden. Dat geldt vooral voor grote winkelketens als Hema, Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en Blokker. Helaas hebben ... (klik hier om verder te lezen)
Schoolouders belogen door basisschool Atalanta in Heerhugowaard
05 december 2019
Op de basisschool Atalanta in Heerhugowaard was de ouders beloofd dat er schoorsteen pieten aanwezig zouden zijn. Echter blijkt op de dag zelf, de sinterklaasviering, dat er zwarte pieten waren! Zie ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe geweld, discriminatie en institutioneel racisme 'islamkrtitiek' wordt
05 december 2019
Volgens islamofoben als Theo Francken is islamofobie is geen racisme want moslims zijn geen ras. Wat we in het dagelijks spraakgebruik wel onder rassen verstaan is echter wetenschappelijk gezien ... (klik hier om verder te lezen)
Laat radicaal-rechts racisme niet mainstream maken
05 december 2019
Naar aanleiding van het nieuws over de groepsverkrachtingen in Den Bosch, waren de usual suspect uit rechts-radicale hoek er als de kippen bij om de beschuldigende vinger in de richting van moslims ... (klik hier om verder te lezen)
Kritiek op de racistische figuur Zwarte Piet in 1952
04 december 2019
Het oudste archiefstuk dat kritiek op de racistische figuur zwarte piet bevat uit onze collectie is deze spotprent uit 1952. Het stond op de uitgave van 4 december 1952 van de ... (klik hier om verder te lezen)
Gastcolumn: Geen excuus voor Zwarte Piet
04 december 2019
Jacobus Capitein was een bijzondere man. Hij werd rond 1717 ergens in het huidige Ivoorkust in West-Afrika geboren. Als kind werd hij als slaaf verkocht aan een officier van de Nederlandse ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.