NL
.
Achttien jaar na de moord op de ouders van Kenza Isnasni: 'Het racisme is niet weg'
Cordon sanitaire is een vorm van anti-racismebeleid
NIEUWS
Statement Nederland Wordt Beter naar aanleiding van racistische politiemoorden op zwarte Amerikanen
31 mei 2020
"Wanneer wij ons niet langer schuldig maken aan datgene wat onze zwarte broeders en zusters in de VS vermoordt, zijn we pas echt solidair."

De afgelopen weken werden ook wij geconfronteerd met ... (klik hier om verder te lezen)
Na al die jaren is er niets veranderd en moeten mensen nog steeds racistische moorden meemaken
31 mei 2020
Na zoveel jaren is er nog steeds hetzelfde probleem en hetzelfde geweld", verzucht Mitchell Esajas @mitch_positivity, mede-oprichter van The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed. Hij ... (klik hier om verder te lezen)
Op1 zwijgt tegen Pete Hoekstra over racisme: 'Gênant'
31 mei 2020
Er zijn in de Verenigde Staten veel rellen uitgebroken na het zoveelste incident met racistisch politiegeweld. Bij afwezigheid van Eva Jinek zat de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zaterdagavond ... (klik hier om verder te lezen)
Mini-demonstratie voor George Floyd
28 mei 2020
Ik parkeerde mijn auto bij het tuincentrum, zette zonnebril en pet op, slenterde met mijn demonstratie-paper 'Black Lives Matter' en 'George Floyd' in de hand richting Amerikaanse ... (klik hier om verder te lezen)
Media tonen al te makkelijk dode lichamen van niet-witte mensen
27 mei 2020
Ik gaf ooit een college over hoe makkelijk media dode lichamen van niet-witte mensen (voornamelijk zwarte mensen) tonen. Waar witte mensen vrijwel nooit dood of stervende te zien zijn. Dat ... (klik hier om verder te lezen)
Te veel focus op koloniale leningen en openbare orde bullshit, te weinig focus op zwarte levens
20 mei 2020
Veel mooie praatjes enzo in Den Haag, maar ondertussen zaten mensen op de eilanden met een lege koelkast & portemonnee.

En daarnaast lag de prioriteit van de staat helemaal niet bij het sturen ... (klik hier om verder te lezen)
Anti-Aziatisch racisme wordt gevoed door racistische tinnef als Tokidoki
20 mei 2020
Het racisme jegens zwarte en bruine Nederlanders heeft de afgelopen honderd jaar een ontwikkeling doorgemaakt van onversneden, primitief racisme naar een zekere gedistingeerdheid, net als ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom de campagne 'Baanbre.e.k.st.ers voor dekolonisering'
20 mei 2020
Wat begon met de bezetting van de wereld eind 15e eeuw door het Westen was niet enkel een geopolitieke stap naar hegemonie over de wereld. Ook de kennisproductie en hoe we naar de wereld kijken, ons ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Piet is institutioneel racisme
16 mei 2020
De strijd tegen zwarte piet gaat niet alleen om de racistische karikatuur in het Sinterklaasfeest. Zwarte piet staat ook symbool voor onderliggend institutioneel en alledaags racisme. Deze week waren ... (klik hier om verder te lezen)
Agenten milder gestraft, klokkenluider weggepest
15 mei 2020
De agenten waren in oktober 2018 betrokken bij een incident waarbij een man van Marokkaanse komaf door agenten werd achtervolgd en mishandeld, ook met een wapenstok. Een agent maakte beelden van de ... (klik hier om verder te lezen)
Zware mishandeling en machtsmisbruik niet gestraft met ontslag
15 mei 2020
Den Haag 2018: Vier agenten houden een Marokkaans-Nederlandse jongen van 18 aan. Bij de aanhouding gebruiken ze buitenproportioneel geweld. Nadat hij naar het bureau is gebracht stellen de agenten ... (klik hier om verder te lezen)
Ook Nederland heeft een racismeprobleem
14 mei 2020
Ik zeg wel eens dat ik niet wist dat ik zwart was, totdat ik naar Nederland kwam. Dat klopt eigenlijk niet helemaal. Het is meer dat ik mij niet bewust was van hoeveel minder mijn leven waard zou ... (klik hier om verder te lezen)
De stad Groningen schaft zwarte piet tijdens de intocht af!
13 mei 2020
In Groningen was er veel dreiging van hooligans / racisten. Shout out naar alle strijders uit Groningen en Noord-Nederland die de afgelopen jaren ondanks alle risico's op een vreedzame manier ... (klik hier om verder te lezen)
Intocht Sinterklaas in Stad voortaan zonder Zwarte Piet
13 mei 2020
De intocht van Sinterklaas in de stad Groningen vindt voortaan plaats zonder traditionele Zwarte Pieten. De gemeente Groningen heeft dat in overleg met de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken ... (klik hier om verder te lezen)
Citering van de dag
12 mei 2020
"Nationale Politie profileert etnisch, de belastingdienst profileert etnisch, werkgevers profileren etnisch, makelaars profileren etnisch, overheid als werkgever profileert etnisch maar nee er is ... (klik hier om verder te lezen)
OM publiceert jaarcijfers Rijksrecherche 2019, helft van de dodelijke slachtoffers blijft onvermeld
12 mei 2020
Wat is er gebeurd?
Het Openbaar Ministerie bracht vandaag een persbericht naar buiten waarin staat dat er in 2019 vier dodelijke slachtoffers gevallen zijn bij schietincidenten. Maar, in 2019 ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.
We kunnen Piet laten schminken in alle kleuren van de regenboog... geel, groen, oranje, rood en paars. Een kleine moeite toch?
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.