NL
.
Racisme: van endemie naar pandemie?
Racisme is niet nieuw. Het sluimert al eeuwen in onze samenleving.
NIEUWS
Corona en racisme: een beschamend facet van de pandemie
01 april 2020
Schijnbaar neutrale berichten over het virus werden immers geregeld gekoppeld aan beelden van moslims. Vooral in Nederland was dat opvallend. In totaal generieke berichten over het aantal ... (klik hier om verder te lezen)
Overleef je het zonder kapper?
01 april 2020
Eens, toen ik nog in het Caribisch gebied woonde, was ik op bezoek in Nederland, in een stad waar niet veel zwarte mensen woonden; de eerste week werd de tweede en de jeuk werd irritatie. Ik was blij ... (klik hier om verder te lezen)
Stenen gooien op die T-Rex
26 maart 2020
Die ene gast in die kino die altijd richting het gevaar rent wanneer iedereen plata gaat. Ken je hem? Wanneer de sergeant in die oorlogsfilm zegt "duck", antwoord hij "why?" en steekt hij toch zijn ... (klik hier om verder te lezen)
Antiracisme, nu meer dan ooit.
21 maart 2020
Precies in deze tijd van crisis moeten we opstaan voor de bescherming en de rechten van kwetsbare groepen zoals vluchtelingen, migranten, sans-papiers, dak- en thuislozen binnen en buiten onze ... (klik hier om verder te lezen)
Deze ziekte moet niet worden uitgesteld, ze moet tot staan worden gebracht
17 maart 2020
Toch blijft een soort koloniale houding invloed hebben op onze waarneming en ideeën, waarbij we onszelf op de borst kloppen en neerbuigend doen over andere landen.

Evengoed is het wel ... (klik hier om verder te lezen)
Bestuur Pride Amsterdam stapt op na ophef rond uitspraken voorzitter
09 maart 2020
Het vijfkoppige bestuur van Pride Amsterdam stapt op vanwege ophef rond controversiële (xenofobe) uitspraken van voorzitter Frits Huffnagel over vluchtelingen. Honderd actiegroepen, ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme in de ouderenzorg: het verhaal van Yuna
07 maart 2020
In 2019 werd landelijk veertig keer melding gemaakt van racisme in de zorg bij antidiscriminatiebureaus. In Rotterdam zijn slechts vijf incidenten geregistreerd. Racisme in de zorg lijkt nog ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Amsterdam Gay Pride, stuur Frits Huffnagel weg
06 maart 2020
Op dinsdag 3 maart deed uw voorzitter Frits Huffnagel in de uitzending van Spraakmakers, een programma van NPO radio 1, uitspraken waarmee hij insinueert dat alle vluchtelingen oorlogsmisdadigers ... (klik hier om verder te lezen)
Wierd Duk is een racist
06 maart 2020
Een maand geleden voerde Duk een Iraans haatorgel op, Katiana Kayvantash, dat onweersproken los mocht op de islam, de moslims en alles. Duk liet nu onvermeld dat Kayvantash lid is van Forum voor ... (klik hier om verder te lezen)
Spreektekst bijdrage Gemeenteraad over zwarte Piet
05 maart 2020
In de afgelopen jaren hebben wij vanuit Rotterdam BIJ1 meerdere keren ingesproken bij de gemeenteraad om in Rotterdam een racisme-vrij Sinterklaasfeest mogelijk te maken. In 2019 heeft Rotterdam ... (klik hier om verder te lezen)
Mensen zijn geen stromen
05 maart 2020
'Het indammen van de migratiestroom', 'landen ontlasten' van een toestroom 'illegale migranten' en 'overspoeld door stromen bootvluchtelingen' - berichtgeving rond ... (klik hier om verder te lezen)
Politiechef Paauw komt terug op zijn woorden
02 maart 2020
"De effecten van preventief fouilleren kunnen etnisch profileren zijn en dat gevoel moeten we niet bagatelliseren." Politiechef Frank Paauw zegt tegen de gemeenteraad van Amsterdam dat de politie ... (klik hier om verder te lezen)
18 maart, Leiden: herdenkingsbijeenkomst 'Anti-racisme in de schaduw van Sharpeville'
27 februari 2020
Van 16 tot en met 20 maart vindt de "week tegen racisme" plaats, met op 21 maart de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam. Op 21 maart 1960 opende de politie van het apartheidsregime in ... (klik hier om verder te lezen)
Nederlandse overheid voor rechter vanwege etnisch profileren
26 februari 2020
De Koninklijke Marechaussee hanteert risicoprofielen waarin etniciteit, naast andere kenmerken, is opgenomen. Door deze werkwijze en risicoprofielen worden 'niet-witte' mensen sneller, eerder ... (klik hier om verder te lezen)
Bah!
25 februari 2020
Ferd Grapperhuis verontwaardigd over joodse karikaturen op karnaval Aalst. Maar als het om zwarte mensen gaat, moslims, Aziatische Nederlanders of andere bevolkingsgroep dan is het stil. Dan moeten ... (klik hier om verder te lezen)
Doodgereden asielzoekster in Heusden-Zolder mogelijk opzettelijk aangereden
25 februari 2020
De asielzoekster die afgelopen weekend omkwam bij een verkeersongeval in Heusden-Zolder is mogelijk doelbewust aangereden. Aanvankelijk ging het parket ervan uit dat het ging om een ongeval met ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.
Je bewijst mensen die zich gediscrimineerd voelen geen dienst door zo hardnekkig vast te houden aan die zwarte Zwarte Piet
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.