NL
.
Het hondenfluitracisme van extreem-rechts
Om rechts-extremisme, racisme en hondenfluitjes effectief te bestrijden, moeten we de strijd voor raciale gelijkheid en sociaal-economische rechtvaardigheid samenvoegen.
NIEUWS
Bah!
25 februari 2020
Ferd Grapperhuis verontwaardigd over joodse karikaturen op karnaval Aalst. Maar als het om zwarte mensen gaat, moslims, Aziatische Nederlanders of andere bevolkingsgroep dan is het stil. Dan moeten ... (klik hier om verder te lezen)
Doodgereden asielzoekster in Heusden-Zolder mogelijk opzettelijk aangereden
25 februari 2020
De asielzoekster die afgelopen weekend omkwam bij een verkeersongeval in Heusden-Zolder is mogelijk doelbewust aangereden. Aanvankelijk ging het parket ervan uit dat het ging om een ongeval met ... (klik hier om verder te lezen)
Controversieel stop-and-frisk veelal op basis van etnisch profileren nu ook in Amsterdam
25 februari 2020
Er is een aanhoudende discussie over wapenbezit en-gebruik onder jongeren en de normalisering daarvan. Er wordt verondersteld dat dit stijgt.

Data bieden geen reden tot zorg
Er zijn geen cijfers ... (klik hier om verder te lezen)
Baudet is niet in gevaar, Baudet is het gevaar
24 februari 2020
Er is een schat aan uitspraken van Baudet die keihard aantonen dat hij een racist en een fascist is. Als je daarnaast in ogenschouw neemt dat hij zich kennelijk senang voelt in het gezelschap van ... (klik hier om verder te lezen)
22 februari 2020
Waar carnaval ooit bedoeld was om de spot te drijven met machthebbers of de adel, lijkt het feest nu een vrijbrief om je meest racistische outfit uit de kast te trekken. Tamara Hartman wil geen ... (klik hier om verder te lezen)
Rechter geeft KOZP gelijk: demonstratie Dokkum mocht niet verboden worden
21 februari 2020
Vandaag deed de rechtbank Noord-Nederland uitspraak over het verbieden van de KOZP-demonstratie in 2017 in Dokkum. De rechter oordeelde dat de demonstratie niet verboden had mogen worden, zonder naar ... (klik hier om verder te lezen)
Het gaat niet om Ron Jans, maar om zijn racisme
21 februari 2020


Het maakt niet uit of Ron Jans een 'goeie vent' is, zijn gedrag moet worden veroordeeld, schrijft Marvin Hokstam. 'Het is best mogelijk om stil te worden tijdens je bezoek aan ... (klik hier om verder te lezen)
Terwijl Baudet de omvolkingstheorie preekt, staat zijn geestesverwant een geweer leeg te schieten
21 februari 2020
Waar maakt onze overheid jacht op? Op margebloggers die racisten hebben gekwetst en op moslims die vrouwen geen hand willen geven. Media en politiek blijven de geesten driftig oververhitten met hun ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet let op racistische outfits met carnaval
21 februari 2020
In zes Noord-Brabantse steden gaat Kick Out Zwarte Piet racisme in de gaten houden bij carnaval. De actiegroep vraagt feestvierders om te letten op "racistische verkleedpartijen", en die te melden ... (klik hier om verder te lezen)
Racistische moorden in Hanau, Duitsland
20 februari 2020
10 mensen werden doodgeschoten door een 43-jarige aanhanger van extreem-rechts die vond dat "bepaalde volkeren die niet meer uit Duitsland uitgewezen kunnen worden, dan maar vernietigd moeten ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte mannen weten beter
19 februari 2020
Ik verbaas me altijd wanneer sommige niet zwarte mannen -lees sommige witte mannen- verbaasd reageren wanneer iets dat gewoon niet kan, niet goed ging. Die verhuizen naar Amerika, worden voetbalcoach ... (klik hier om verder te lezen)
‘Mijn generatie zei dat er geen racisme was in Nederland’
15 februari 2020
OneWorld-lezer Marjan Boelsma verzette zich als tiener al tegen racisme - ook al kwam dat volgens haar generatie in Nederland niet voor. 'De activisten van nu, met mensen van kleur voorop, ... (klik hier om verder te lezen)
Stop racisme! Manifestatie 21 maart 2020
14 februari 2020
Zich uitspreken tegen racisme op sociale media is meteen een garantie voor veel racistische reacties. Andere vormen van racisme kunnen dieper kwetsen. Zoals bij Oriana en Dounya die niet meer kunnen ... (klik hier om verder te lezen)
Chinese gemeenschap doet aangifte tegen Radio 10 DJ wegens haatzaaiend lied
10 februari 2020
Het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen is "discriminerend en haatzaaiend", zeggen 57 Chinees-Nederlandse organisaties in een gezamenlijke verklaring namens de Chinese gemeenschap in ons ... (klik hier om verder te lezen)
Zoete koek
09 februari 2020
Wist je dat in 1862, toen de mogelijke emancipatie van tot slaaf gemaakten ter tafel kwam in de Nederlandse Tweede Kamer, de Nederlandse regering de totslaafgemaakten wilde laten meebetalen aan hun ... (klik hier om verder te lezen)
Avatar
09 februari 2020
De klassieke film Avatar uit 2009 is een allegorie van het conflict tussen de Afrikaanse spirituele beschaving naast de westers kapitalistische.

Zelfs de naam van de inheemsen van de buitenaardse ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
MAA
09
2020
Black History Month: De impact van racisme op gezondheid
De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
20:00u
MAA
21
2020
Manifestatie Stop Racisme. Gelijke Rechten Nu!
Noordstation, Brussel
14:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.
.
Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af
Diewertje blok
Actrice en presentatrice. Presenteert onder meer het Sinterklaasjournaal.
.