NL
.
Hoe Sanda’s dood het Belgische racismeprobleem opnieuw op tafel gooit
Racisme mag niet benoemd worden. De angst voor racisme, het woord, lijkt groter dan die voor racisme, het machtsapparaat.
NIEUWS
Coöptatie van BLM voor bemoeienissen in Nigeria onder de noemer 'End SARS' is fout
24 oktober 2020
De situatie in Nigeria (sociaal, economisch, etnisch, religieus, ...) is te complex om simpelweg "Buhari must resign" te roepen. Buhari werd democratisch verkozen en moet net als Gbagbo ... (klik hier om verder te lezen)
GO! Kinderopvang in Flevoland schaft Zwarte Piet af
21 oktober 2020
Dat betekent dat er geen afbeeldingen meer van Zwarte Piet gebruikt worden en dat hij niet meer in liedjes genoemd wordt. Als de Sint langskomt op een van de locaties wordt hij vergezeld door een ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte (en grijze) Piet: Fifty shades of NEE!
19 oktober 2020
We kijken dwars door de bullshit heen. De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden is gênant en toont aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus ... (klik hier om verder te lezen)
Plan voor verdoken blackface van de baan
17 oktober 2020
Sinterklaascomité legt zich neer bij de wil van de Arnhemse gemeenteraad en trekt streep door plan voor Grijze Piet: 'Toch maar roetveegpieten.'.

Yes! Goed nieuws uit Arnhem Een ... (klik hier om verder te lezen)
Grijze Piet is nog steeds blackfacing
15 oktober 2020
Grijze piet is racisme en iedereen die hierin verandering ziet, heeft het niet begrepen. Als je racisme gaat bagatelliseren, doe dan niets! Dit is een beledigende stap achteruit en niet waarnaar veel ... (klik hier om verder te lezen)
Bibliotheek Nieuwe Veste haalt alle boeken met Zwarte Piet uit de collectie
14 oktober 2020
"Alle boeken waarin Zwarte Piet een rol speelt worden in fases verwijderd uit de collectie. Naast beeldmateriaal wordt er ook gekeken naar de benaming van het hulpje van Sinterklaas. Dit moet Piet ... (klik hier om verder te lezen)
Geldboete voor poging tot restitutie van Afrikaanse roofkunst uit museum in Parijs
14 oktober 2020
Diyabanza en zijn groep gingen in juni het museum Quai Branly in Parijs binnen en haalden de begrafenispaal van zijn plek in het museum. Terwijl ze dat deden hield Diyabanza een toespraak over ... (klik hier om verder te lezen)
Dit is business; geen idealisme
13 oktober 2020
Houd van elkaar, ondersteun elkaar, respecteer elkaar, doe zaken met elkaar, help elkaar groeien. Andere gemeenschappen doen dat al eeuwen. Val niet in die valkuil waar zij je graag in zien. Waar je ... (klik hier om verder te lezen)
VRT, diversiteit is meer dan een moslima met hoofddoek aan het woord laten op Vlaamse tv
13 oktober 2020
Het is niet omwille van mijn hoofddoek dat jullie verplicht moeten zijn om mij vragen te stellen over islam. Op de VRT Facebook-pagina is dus geen ruimte voor dialoog. Ik reageerde op de post waarin ... (klik hier om verder te lezen)
Amkoullel - In het voetspoor van de vertellers
12 oktober 2020
Ik vind het gevaarlijk dat mijn nichten bijvoorbeeld, die 12, 13 jaar zijn, zeggen: "ik ben zoals jullie (witte mensen), ik ben van hier, ik ben Belgisch en zie mij alsjeblieft niet als dat ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe de VVD steeds verder afdrijft van haar liberale beginselen
12 oktober 2020
Voor menig politicus zijn immigranten een ideale zondebok en die verleiding beperkt zich niet tot (radicaal) rechtse partijen. Zo deden ook PvdA'ers en SP'ers regelmatig een duit in ... (klik hier om verder te lezen)
Het doel is: gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid, niets meer en niets minder
11 oktober 2020
Weer een week voorbij. Met Kick Out Zwarte Piet-frontman Jerry Afriyie (39) nemen we de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen tijd door.

'Op een dag,' zegt Jerry Afriyie wanneer ... (klik hier om verder te lezen)
Chef Ne Kuko moét dringend naar huis!
10 oktober 2020
Restitutie, het teruggeven van wat ontheemd is, draait niet enkel om voorwerpen, maar ook om lichamelijke overschotten. Onderzoek van het museum wees uit dat jonge Congolezen die in Antwerpen in 1894 ... (klik hier om verder te lezen)
Oldenzaal breekt met traditie: Zwarte Piet maakt plaats voor roetveegpiet
10 oktober 2020
Shout out naar Oldenzaal. Zwartepiet wordt er afgeschaft terwijl er nooit een demo is geweest, zo hoort het.

 "Met alle respect, maar zouden we alles bij het oude laten, dan heb je als gemeente ... (klik hier om verder te lezen)
Geadopteerden van kleur, antiracisme is ook jullie strijd
09 oktober 2020
Mensen verwachten dat je niet klaagt, maar dankbaar bent voor de kansen die je door de adoptie hebt gekregen: een typische uiting van het white saviour complex. Het gebrek aan zowel herkenning van ... (klik hier om verder te lezen)
Het AfricaMuseum in Tervuren schiet zichzelf (weer) in de voet, (maar de militairen ook)
09 oktober 2020
Auteur Ludo De Witte neemt zeven verenigingen van oud-militairen op de korrel. Zij klagen het AfricaMuseum aan voor een tekst bij het beeld van een paracommando, dat het kolonialisme verheerlijkt. ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
OKT
30
2020
(UITGESTELD) Singelparkprotest tegen racisme
Singelpark, Leiden
19:30u
 
 
BETER BEKEND
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.
Als niemand Zwarte Piet dan wil, of heel veel mensen niet, dan doen we het gewoon niet. En die kinderen merken er echt niets van.
Robert ten Brink
Nederlands televisiepresentator ooit begonnen als acteur. Als presentator bekend van Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love, Laat Ze Maar Lachen, Lotto Weekend Miljonairs en Holland's Got Talent.
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.

Niemand wil een racist genoemd worden, maar ja, we willen wel met 5 december een kwetsend feestje vieren
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.