NL
.
Ik ben bang van de politie
Het uitoefenen van democratische rechten is voor bepaalde bevolkingsgroepen een risico geworden
NIEUWS
Oproep aan de overheid: pas de risicoprofielen aan
19 januari 2021
Op vrijdag 15 januari 2021 is het kabinet Rutte III gevallen over de 'toeslagenaffaire'. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer een onderzoek publiceerde over wat er allemaal verkeerd ging ... (klik hier om verder te lezen)
Afrikaanse jongeren willen af van koloniale munt
18 januari 2021
Verschillende leiders van onafhankelijk geworden Afrikaanse landen die zich in het verleden uit de CFA wilden terugtrekken, kregen te maken met aanslagen of staatsgrepen. Vaak wordt verwezen naar ... (klik hier om verder te lezen)
Een systeem van verstikking
17 januari 2021
Eenmaal het slachtoffer ontmenselijkt, kunnen de politie en het parket nog een stap verder gaan. De slachtoffers worden daders en de politie die voor hun dood verantwoordelijk zijn, wentelen zich in ... (klik hier om verder te lezen)
17 januari 1961: Patrice Lumumba, 60 jaar geleden vermoord, meer dan ooit springlevend
15 januari 2021
De impact van die moord kan niet genoeg benadrukt worden. De boodschap aan alle pas onafhankelijk geworden of naar onafhankelijkheid strevende Afrikaanse landen was duidelijk. Dit staat u te wachten ... (klik hier om verder te lezen)
Nederlandse regering-Rutte III neemt ontslag na schandaal over racistische klopjacht omfloerst gekend als
15 januari 2021
In de "toeslagenaffaire" schrapten hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen met een migratieachtergrond. Deze duizenden gezinnen werden onterecht gedwongen om ... (klik hier om verder te lezen)
Kritische berichtgeving versus fake news: stierf Ibrahima voor de zonden van de media?
14 januari 2021
Stadsmeubilair vernietigen uit onbegrip en woede is erger dan iemand vermoorden, dat is de boodschap die er elke dag wordt ingeramd. Een agente die zwaargewond geraakt tijdens de uitoefening van haar ... (klik hier om verder te lezen)
Ibrahima stierf in politiekantoor: onderzoek tegen agenten geopend voor onvrijwillige doodslag
13 januari 2021
Eerder besloot het parket betrokken politieagenten niet te vervolgen. De 19-jarige Adil kwam in april vorig jaar om het leven toen agenten hem aanreden op een scooter. Ook in de zaak rond de ... (klik hier om verder te lezen)
Platform Praktijktesten Nu wijst Antwerps stadsbestuur op wettelijke plicht: Stad moet een gerechtelijk onderzoek starten naar discriminatie op de huurmarkt.
10 januari 2021
Op 8 december werden de resultaten bekend gemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden ... (klik hier om verder te lezen)
VZW Moeders Voor Moeders veroordeeld wegens discriminatie: vrouwen met hoofddoek moeten toegang kunnen krijgen tot alle hulpverlening
08 januari 2021
Aan hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen, werd gevraagd om de hoofddoek af te doen wanneer ze binnen wilden komen. Wie dat niet wou, kon alleen hulppakketten krijgen in de ... (klik hier om verder te lezen)
OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar fiscus in racistische klopjacht omfloerst gekend als 'toeslagenaffaire'
07 januari 2021
De "Toeslagenaffaire" draait om duizenden ouders die door de Belastingdienst vanaf 2012 ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. In totaal raakten tienduizenden ouders hun ... (klik hier om verder te lezen)
Agenten maken racistische opmerkingen bij aanhouding (en gebruiken buitenproportioneel geweld)
04 januari 2021
De politie Rotterdam heeft op 5 december 2020 een heel gezin aangehouden: vader, moeder en een zoon. Volgens de advocaat van de familie werd er veel geweld gebruikt door de politie. Agenten ... (klik hier om verder te lezen)
'Toeslagenaffaire' is slechts één voorbeeld van staatsracisme
01 januari 2021
Ondertussen raakt de kern van het probleem steeds verder uit beeld: de bereidheid van opeenvolgende kabinetten om institutioneel racisme te gedogen. De toeslagenaffaire is geen eenmalig incident, ... (klik hier om verder te lezen)
Waanzin mogen we achterlaten in 2020
31 december 2020
Niemand geloofde je wanneer je erover vertelde! Men zei dat je het je verbeelde; dat je je vergistte. Dat zij het wellicht niet zo bedoelde. En als ze het wel zo bedoelde, tja, daar moet je je niks ... (klik hier om verder te lezen)
Politiebonden hebben bij de vakbeweging niets te zoeken
31 december 2020
In 2017 riep Gerrit van de Kamp, de voorzitter van de politiebond ACP, naar aanleiding van de politie-inzet rond de anti-Zwarte Piet demonstratie in Dokkum, op om te onderzoeken wat de ... (klik hier om verder te lezen)
Er zijn wel erg veel rotte appels in het politiekorps van Rotterdam
30 december 2020
De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden, bevestigt de politie. ... (klik hier om verder te lezen)
Nieuw initiatief voor betere afspiegeling van de bevolking in parlement
30 december 2020
Het gebrek aan diversiteit in de Tweede Kamer is zorgwekkend. Kleur de Kamer, een nieuw initiatief van een bundeling van niet-partijpolitiek gelieerde maatschappelijke organisaties, wil daar ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Indertijd riep ik mijn twee kinderen bij me en vertelde hen dat ik dat verhaal van Zwarte Piet niet neem. Ik legde hen op een toegankelijke manier de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden uit.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.

Het gedachtegoed van Nelson Mandela staat haaks op de karikatuur die Zwarte Piet is.
Akwasi
Nederlandse rapper, acteur, en dichter van Ghanese afkomst
.
.


Hoe kan het dat Zwarte Piet anno 2020 nog bestaat?
Edgar Davids
Voormalig Surinaams-Nederlandse topvoetballer en coach
.
.

Zwarte Piet is een racistisch icoon uit een racistische tijd
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.