NL
.
Verenigde Staten van Amerika verbiedt Afrikaanse landen handel te drijven met Russische Federatie
Biden stuurt zwarte VS-ambassadeur om Afrikaanse landen te zeggen wat ze wel en niet mogen kopen
NIEUWS
Geïnstitutionaliseerd racisme pijnlijk zichtbaar
04 augustus 2022
Het verschil in opvang van vluchtelingen van kleur en witte vluchtelingen uit Oekraïne kan niet groter zijn. De beelden uit Brussel spreken voor zich.

Beelden met Engelstalige uitleg... ... (klik hier om verder te lezen)
Zwemslag
04 augustus 2022
Tijdens de zomer kan het heet worden. Het is dan meestal de verkoeling die we opzoeken. Habiba moet telkens terugdenken aan drie ingrijpende gebeurtenissen, die zich over een periode van ... (klik hier om verder te lezen)
ERIF-onderzoek: stiekeme Pieten en brownface-figuren bij Sinterklaas-producten in winkels
19 juli 2022
Sinds 2015 doet de European Race and Imagery Foundation (ERIF) onderzoek om na te gaan "hoe verschillende (Nederlandse) winkels en merken de figuur (Zwarte) Piet weergeven ... (klik hier om verder te lezen)
Surinaams-Nederlandse Ex-politiecommissaris Cheyenne Haatrecht: ‘Ik ontkende dat ik zwart was’
07 juli 2022
Zelf las ik over de schrijnende historie achter het woord nxxxr - iets wat ook in mijn eigen familie gezegd werd, we wisten niet beter. Toen ik bij de politie begon werd het woord daar gewoon ... (klik hier om verder te lezen)
Middenveld geeft juridische mogelijkheden Vlaams "Mensenrechteninstituut" dikke onvoldoende
01 juli 2022
De Raad van State (RvS) is kritisch over het inperken van de juridische mogelijkheden om in rechte op te treden. "Hij waarschuwt zelfs dat het niet langer kunnen instellen van een ... (klik hier om verder te lezen)
Vrij op 1 juli? Zo sta je stil bij de slavernij
30 juni 2022
Op 1 juli 1863 werd de slavernij formeel afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Overigens moesten tot slaaf gemaakte mensen nog tien jaar 'onder toezicht' (zijnde gratis) ... (klik hier om verder te lezen)
Personen met migratieachtergrond die samenhokken is vertekend beeld van realiteit
28 juni 2022
Praktijktesten invoeren gaat niet om burgers of makelaars in de val te lokken of discriminatie uit te lokken, zoals Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) suggereert. Wel laat het ... (klik hier om verder te lezen)
Gelijkekansencentrum Unia waarschuwt: 'Voor sommigen bijna onmogelijk om betaalbare woning te huren'
23 juni 2022
We merken dat mensen met een migratieachtergrond, met een niet-Belgisch klinkende naam, met een hoofddoek of met een handicap ook zeer moeilijk een woning kunnen huren. Wetenschappelijk onderzoek ... (klik hier om verder te lezen)
Directeur Tropenmuseum: ‘Roofkunst teruggeven maakt kolonialisme niet goed’
23 juni 2022
In de kelder van het Tropenmuseum ligt de gruwelijkste herinnering aan het koloniale tijdperk: zo'n vierduizend menselijke resten, zoals botten en schedels, veelal uit voormalig ... (klik hier om verder te lezen)
Wit perspectief bij medisch specialisten leidt tot discriminatie en foute diagnoses
22 juni 2022
Max J. Romano legt uit  waarom witte artsen zich ervan bewust moeten zijn hoe racisme in elkaar zit, en onterechte privileges te benoemen om dit systeem te veranderen. "Witte artsen vragen zich ... (klik hier om verder te lezen)
Neem op 1 juli vrij en draag bij aan een nationale slavernijherdenkingsdag!
22 juni 2022
In 2021 lanceerden The Black Archives, Funx en Nederland Wordt Beter een petitie om van Keti koti-1 juli, waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een nationale ... (klik hier om verder te lezen)
Het gaat zo traag, mevrouw!
21 juni 2022
Samira Azeroual steekt een hart onder de riem van studenten die dagelijks doelwit zijn van racisme. "Geef niet op: wikkel je in een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond en ervaringen. ... (klik hier om verder te lezen)
Webinar over het vermeend Vlaams mensenrechteninstituut
21 juni 2022
Op woensdag 15 juni organiseerde Kif Kif de webinar 'Een Vlaams 'Mensenrechten'instituut: wat verandert er voor slachtoffers van discriminatie?'. Sprekers Nele Spaas (LEVL), ... (klik hier om verder te lezen)
Witgewassen duurzame media
19 juni 2022
Het kunnen framen bij een groot publiek wie of wat duurzaam is, is een zeer politieke aangelegenheid. Het is opvallend dat in de duurzame top 100 geen mensen te bekennen zijn met een Inheemse of ... (klik hier om verder te lezen)
De zware prijs van het golem-effect en racisme in het onderwijs
17 juni 2022
Vijftigduizend euro. Dat is het bedrag dat racisme in het onderwijs Ruen Koç (25) kostte. In groep 8 kreeg hij vmbo-advies, ook al kon hij volgens de CITO-toets naar de havo. Dat was ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme in de gezondheidszorg: patiënten en zorgverleners aan het woord
17 juni 2022
Net als in andere sectoren in de samenleving, is systemisch racisme ook in de gezondheidszorg internationaal een bekend fenomeen. Zowel patiënten, als zorgverleners en dokters getuigen over ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.

Als er te veel mensen zijn die zich door Zwarte Piet gekrenkt voelen, is het niet meer het leuke feest
Linda de Mol
Actrice en televisiepresentatrice
.
.
Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen Zwarte Piet want hoe je het ook wendt of keert, het blijft achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.