NL
.
Ziekenhuis in Kortrijk voert sterilisatie uit zonder toestemming
In het West-Vlaamse ziekenhuis AZ Groeninge werd Kahina Aksil met Algerijnse migratieachtergrond gesteriliseerd zonder haar toestemming of medeweten.
NIEUWS
Kolonialisme verhuld in een groen jasje
27 januari 2023
Het wordt tijd dat we een rechtvaardige energietransitie nastreven die ook de belangen van Inheemse gemeenschappen behartigt. Zij moeten als prominente spelers aan tafel zitten bij klimaatbeleid, en ... (klik hier om verder te lezen)
Het nationaal socialisme van Conner Rousseau
24 januari 2023
Conner Rousseau (Vooruit) "staat open" voor (financiële) sancties tegen ouders die weigeren Nederlands te spreken. Het betreft hier ouders met een niet-Europese achtergrond ... (klik hier om verder te lezen)
Over de onvrijheid van het vrije woord
19 januari 2023
Ik definieer mensen op basis van wat ze doen, wat ze voelen, en verlangen. Anderen denken enkel in geografische categoriën. Zo heb ik ooit een gesprek gevoerd met een man die Engels tegen me ... (klik hier om verder te lezen)
Nieuw toezicht op algoritmes moet discriminerende computers buitenspel zetten
17 januari 2023
De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beoordeelt voortaan ook algoritmes bij organisaties en bedrijven. 'De eerste boete is feitelijk al uitgedeeld', laat Wolfsen weten. ... (klik hier om verder te lezen)
Wanneer het doek valt: achter de schermen van vrijheid
16 januari 2023
Vluchten naar een ander dorp werd vluchten naar een ander land. Ik moest mijn familie, land, universiteit en werk achterlaten voor weer een nieuwe stad waar ik niets kende, waar ik opnieuw ... (klik hier om verder te lezen)
Ons geheugen als verzet
12 januari 2023
Voor veel antiracisme-activisten van kleur eist de strijd tegen racisme een zware mentale tol. De rol van ons geheugen is daarbij niet te onderschatten, blijkt uit nieuw psychologisch onderzoek. ... (klik hier om verder te lezen)
Zonder 'polarisatie' verandert er nooit iets
11 januari 2023
Wanneer bepaalde vrijheden tot de norm behoren, vragen we ons zelden af hoe keihard de strijd moet zijn geweest om ze te verwerven. Geen enkele sociale vooruitgang is er gekomen door de lieve vrede ... (klik hier om verder te lezen)
Elburg stopt met Zwarte Piet na extreemrechts geweld en kritiek van kinderen
10 januari 2023
Een van de laatste bastions van de racistische traditie, de Gelderse gemeente Elburg, stopt met opvoeren van Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest. De kindervriend wordt voortaan bijgestaan door ... (klik hier om verder te lezen)
Er zijn twee soorten mensen op aarde; Abdulaal is beide
31 december 2022
Twee weken geleden, toen ik bij een event van de Prins Claus Foundation meemaakte hoe de koning het voorrecht kreeg om Jerry Afriyie te ontmoeten, had ik mijn eigen bijzondere ontmoeting in het ... (klik hier om verder te lezen)
Ziektewinst
30 december 2022
Bij ziektewinst ervaart de zieke een dusdanig positief effect van het ziek zijn waardoor de persoon niet meer intrinsiek gemotiveerd is om beter te worden. Bijvoorbeeld: Je bent een volwassen ... (klik hier om verder te lezen)
Een migratiebeleid dat mensen met voorbedachten rade in de illegaliteit duwt
21 december 2022
In ons land heb je een grote groep van schaduwburgers die niet erkend worden en die in mensonwaardige omstandigheden leven. Een grote groep mensen die, omdat ze niet over de juiste papieren ... (klik hier om verder te lezen)
Dat ze een Nederlander met Surinaamse migratieachtergrond naar Suriname wilden sturen om excuses voor het Nederlands slavernijverleden te maken is onbegrijpelijk
19 december 2022
Het belachelijkst van alles is toch wel dat ze ene minister Weerwind van Rechtsbescherming naar Su wilden sturen, een man die zelf Surinaams is, om deze excuses te doen in naam van Nederland.

Dat ... (klik hier om verder te lezen)
Kleurenblind
18 december 2022
Ayah Ram had een meningsverschil met haar vriendinnen over de kleur van een balpen. De discussie over de kleur van de pen legde een diepere dynamiek bloot die samenhangt met de machtsverhouding ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom je burgerrechten­activist Steve Biko (1946-1977) moet kennen
16 december 2022
'Black Consciousness' oftewel zwart bewustzijn stond centraal in Biko's activisme. Black Consciousness was een besef dat de psychologische en culturele schade die slavernij, kolonialisme ... (klik hier om verder te lezen)
Beeldenstorm: Leids koloniaal monument omgevormd tot verzetsmonument
15 december 2022
We roepen iedereen op om ook mee te doen aan de dekoloniale #beeldenstorm, overal in Nederland. Zoek een beeld, monument, straat, of een andere koloniale verwijzing in je buurt en leef je ... (klik hier om verder te lezen)
Racisme op ministerie Buitenlandse Zaken, hoogste ambtenaar biedt excuses aan
12 december 2022
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de werkvloer een patroon van racisme ontstaan. Dat blijkt uit een rapport, dat door het ministerie zelf was aangevraagd. Medewerkers hebben stelselmatig ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

Als er te veel mensen zijn die zich door Zwarte Piet gekrenkt voelen, is het niet meer het leuke feest
Linda de Mol
Actrice en televisiepresentatrice
.
.

Niemand wil kinderen hun feest ontnemen of is tegen het Sinterklaasfeest maar Piet mag van alle kleuren van de regenboog zijn
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.
.

Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Internationaal Kinderrechtenverdrag
De Kinderombudsman (Nederland)
.