NL
.
Omcomfortabele waarheid: Zwarte Piet geen deel van kinder- maar van extreem-rechts feest
Getuige hooligans, NVU'ers, Pegida'ers, Voorpost'ers, Identair Verzet'ers en ander onverdraagzaam gespuis
NIEUWS
Leiden: 50 procent Zwarte Pieten is nog steeds racisme (deel 1: de intocht)
20 november 2018
Hier een reeks tweets van de campagne No More Blackface Leiden tegen het afbouwen - in plaats van het afschaffen - van het Zwarte Piet-racisme in Leiden. Bij de intocht in Leiden aanstaande zaterdag ... (klik hier om verder te lezen)
Wie zijn de helden?
20 november 2018
Een aantal jaren schreef ik hier al een post over: Zwarte Piet zal hoe dan ook veranderen. Maar in de geschiedenisboeken zullen we vooral lezen over bijvoorbeeld deze uitspraak van Segers of de ... (klik hier om verder te lezen)
Oproep: voorbeelden van organisaties, bedrijven, scholen, naschoolse opvang, etc. waar een mooi sinterklaasfeest zonder zwarte piet gevierd wordt
20 november 2018
We maken een overzichtelijke, inspirerende kaart met mooie grotere en kleinschalige Sinterklaasvieringen zonder zwarte piet.

Ken je voorbeelden van organisaties, bedrijven, scholen, naschoolse ... (klik hier om verder te lezen)
D66 wil dat Zwarte Piet wordt vervangen
20 november 2018
Ook regeringspartij D66 heeft zich bij monde van partijleider Rob Jetten uitgesproken tegen het gebruik van de racistische Zwarte Piet-figuur. Jetten uit daarnaast felle kritiek op zijn andere ... (klik hier om verder te lezen)
Racistische bagger, geweld, sexisme en pure haat, dit kan gewoon niet
20 november 2018
Wat er het afgelopen weekend is gebeurd op een aantal plekken in ons land kan gewoon niet. Racistische bagger, geweld, sexisme en pure haat. Dat alles ten overstaan van kinderen. De ... (klik hier om verder te lezen)
Nazi’s zijn nu kindervrienden
19 november 2018
Ik had nooit gedacht dat de nazi-knokploegen terug zouden keren maar ben daar sinds dit weekend niet meer zeker van. Vermomd als zogenaamde kindervrienden kunnen ze hun gang gaan. Veel gekker kun je ... (klik hier om verder te lezen)
Rutte doet een Trumpje, hekelt ‘Zwarte Piet-extremisten’ aan beide kanten
19 november 2018
Premier Rutte heeft zich in een reactie op het racistische geweld tegen anti-Zwarte Piet-demonstranten afgelopen weekend uitgesproken tegen 'Zwarte Piet-extremisten, voor en tegen'. Daarmee ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Solidariteit met Kick Out Zwarte Piet
19 november 2018
Een groep BN'ers, betrokkenen en bezorgde burgers schreef naar aanleiding van de demonisering van Kick Out Zwarte Piet (zoals De Telegraaf onlangs deed) en andere antiracisme-groepen een ... (klik hier om verder te lezen)
De strijd tegen Zwarte Piet van dit weekeinde in persoonlijke actieverslagen uit zeven steden
19 november 2018
Het is opmerkelijk hoeveel mensen dit weekeinde mee hebben gedaan aan de protesten. En elk jaar komen er meer mensen, ondanks dat de openlijke en soms zelfs gezamenlijke dreiging en repressie door ... (klik hier om verder te lezen)
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet: 'Gemeenten hebben gefaald'
19 november 2018
KOZP vindt dat met twee maten wordt gemeten. Volgend jaar moeten voor iedereen dezelfde regels gelden, zegt Afriyie. ,,Wij stonden gewoon op onze plek en we hebben nergens voor overlast gezorgd. Als ... (klik hier om verder te lezen)
CU-leider Segers kiest voor roetveegpiet
19 november 2018
Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt, omarmt Nederland de roetveegpiet. ,,Die heeft alles in zich om de Piet van ons allemaal te worden'', schrijft de voorman van de kleinste ... (klik hier om verder te lezen)
Leuven koos voor roetveegpieten
19 november 2018
Zaterdag was het feest voor de kinderen in Leuven, want Sinterklaas kwam aan in Leuven. Maar heel wat van de oudere Leuvenaars waren achteraf teleurgesteld.

Waar de organisatie vorig jaar nog koos ... (klik hier om verder te lezen)
Geslaagde intocht is beloning voor keuze schoorsteenpiet
18 november 2018
De intocht van de Sint in Amsterdam trok 400.000 mensen en verliep zonder enige wanklank. Met dank aan de schoorsteenpiet.

De tachtigste intocht van Sinterklaas in Amsterdam was er een om in te ... (klik hier om verder te lezen)
Wij laten ons niet intimideren door rechtse stemmingmakerij
18 november 2018
'Het treurige is dat de onbenullen die door Duk en Jenny Douwes zijn opgehitst nu met een strafblad zitten vanwege die gevaarlijke snelwegblokkade en 1000-en uren aan taakstraffen moeten ... (klik hier om verder te lezen)
Tientallen pro-Pieten opgepakt wegens verstoren openbare orde tijdens kinderfeest
18 november 2018
In Tilburg hebben pro-Pieten, die de racistische kenmerken van Zwarte Piet willen behouden, tijdens de intocht van Sinterklaas de openbare orde verstoord. De politie heeft tientallen relbeluste ... (klik hier om verder te lezen)
'Rutte moet pro-Pietgeweld veroordelen'
18 november 2018
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat premier Rutte het geweld van de pro-Pieten moet veroordelen. De aanhangers van Zwarte Piet maakten in tal van plaatsen met geweld, of de ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
NOV
25
2018
Zwarte Piet, je kent hem niet!
The Hague Peace Projects, Paviljoensgracht 20, Den Haag
19:00u
DEC
10
2018
Documentaire Verdacht te zien op de beeldbuis
Televisie: KRO-NCRV 2Doc
21:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.
.

Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.